Лайм

Пісні "Путін - х**ло" виповнилося 8 років: коротка історія знаменитої кричалки

"Всенародний культурний мем" часто використовується і сьогодні

У середу, 30 березня, минуло рівно вісім років з того моменту, як вболівальники футбольного клубу "Металіст" вперше виконали знамениту приспівку "Путін - х**ло!". За час свого існування пісня широко розповсюдилася та стала мемом у мережі.

Вислів набув популярності серед противників політики Володимира Путіна як в Україні, так і за її межами, в тому числі серед російських опозиціонерів. "Всенародний культурний мем" отримав величезний резонанс у міжнародній пресі й став часто використовуватися не тільки вітчизняними, а й численними закордонними виконавцями, особливо в акціях протесту. "Пісня про Путіна" згодом поширилась у всіх сферах людського життя: у політиці, релігії, спорті, інформаційній сфері, медіа та народній творчості. І сьогодні, коли Україна вже другий місяць поспіль героїчно бореться з російськими окупантами, кричалка не втратила своєї актуальності, а продовжує і далі піднімати бойовий дух українців.

Фото: unsplash.com

Трішки про історію пісні

За словами Максима "Ковбоя", лідера угруповання харківських футбольних фанів "Free Land Ultras", текст пісні - це римейк старої приспівки уболівальників "Металіста" про екс-президента ФФУ Григорія Суркіса. "Це - стара кричалка харківського "Металіста" часів ворожнечі Суркіса з Ярославським (президентом ФК "Динамо" з екс-власником "Металіста"). Тільки замість Путіна там був Суркіс, Ярославський його недолюблював", - пояснює Максим.

Вперше приспівку документально зафіксували в Харкові 30 березня 2014 року, коли її виконали на спільному марші фани "Металіста" і "Шахтаря". 6 квітня на матчі між "Металістом" і "Шахтарем" на "Олімпійському" фанати знову виконали хіт "Путін - х**ло". Згодом приспівку швидко підхопили вболівальники інших футбольних клубів, і вона почала звучати в багатьох країнах.

8 червня 2014 року з'явився перший запис, виконаний з участю українців за кордоном - у Лос-Анджелесі, потім у Болівії (Салар-де-Уюні) та в Монако (Монте-Карло). Пізніше з'явилися записи українських туристів в Ісландії. З кожним днем все більше людей співали приспівку про російского диктатора, викладаючи її згодом у мережу.

"Звучання хору харківських фанатів невпинно наростало вже третій місяць. Вихлюпнувшись через Youtube за межі фанатського середовища, мем швидко охопив увесь офлайн України й переможно закрокував світом", - пояснив цей феномен журналіст Юрій Космина.

Фото: unsplash.com

Мем "Путін - х**ло" асоціюється також з іншими мемами:

ПТН ПНХ - скорочення від "Путін, пішов на х*й". Мем також був введений у вжиток у березні 2014 року, навіть трохи раніше ніж «Путін - х**ло", після того, коли 7 березня телеканал "ТВі" у своєму Facebook виклав фото білборда "ПТН ПНХ", розташованого на трасі Київ-Бориспіль. З тих пір цей напис часто з'являється в Україні на одязі і на номерах машин, пішохідних переходах, у музиці та під час лазерних шоу. У Польщі навіть випустили марки з "ПТН ПНХ".

Путін - п***рас: ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла. Як і "Путін - х**ло", цей мем був введений у вжиток у березні 2014 року українськими футбольними фанатами.

Ірод-Хутін був введений у вжиток у січні 2015 року під час святкування Різдва Христова в Полтаві. Під час Різдвяного вертепу Ірод-Хутін всіляко намагався зіпсувати свято і знищити маленького Христа, але йому це не вдалося. Ангели перемогли темну силу і вигнали Хутіна.

Читайте також

Червоний манікюр - вічна класика, яка завжди в тренді: актуальні дизайни на весну

Червоний манікюр - це позачасовий та універсальний вибір, який випромінює впевненість, вишуканість та гламур

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни