Лайм

Приїхав винятково допомагати: режисер "Бонда" Кері Фукунага розповів про волонтерство в Україні

Знаменитий кінематографіст допомагає розвозити їжу потерпілим від війни

З початку березня американський режисер Кері Фукунага знаходиться в Україні та забезпечує їжею людей, які постраждали від війни. Творець серіалу "Справжній детектив" (1 сезон) та фільму про Бонда "Не час помирати" побував в Ірпені, Бучі, Бородянці, Харкові, Краматорську та інших містах і селищах. Він на власні очі побачив руйнування, які приносить в Україну армія Росії.

Фукунага розповів в інтерв'ю ТСН, що задумався про допомогу Україні ще у січні, коли спостерігав, як Росія збирає війська на українських кордонах. Його обурювало, що міжнародна спільнота робить недостатньо, щоб зупинити війну, тому вирішив сам податися у волонтери.

Фото: Getty Images

"Вперше я поїхав у зону конфлікту без специфічної мети, наприклад, роботи над документальним фільмом чи пошуку історій. Я приїхав виключно допомагати. Відчував, що маю це зробити, бо в юнацтві працював волонтером, багато робив для своєї спільноти. Кар'єра в Голлівуді в останні 10 років похитнула цей баланс у моєму житті, і я зрозумів, що маю це зробити", - пояснив режисер свою мотивацію.

Разом із благодійною організацією World Central Kitchen Фукунага побував в Ірпені та Бучі в перший тиждень після звільнення. Він побачив, що там відбувалося, але найбільше 44-річного кінематографіста вразили люди, які заперечують злочини РФ.

"Найжахливіша річ - що є люди, які заперечують, що це сталося. Я шокований невіглаством і тим, що я сам би описав як "хвороба пропаганди". Я бачу людей, які відмовляються вірити, що росіяни вбивають безневинних цивільних людей. Зараз ми говоримо про велику державу, яка вторглася в іншу країну і цілеспрямовано вбиває мирних жителів. Ми побачили це у Бучі та Ірпені, ми щодня бачимо це у Харкові. І коли нам кажуть, що українці самі себе вбивають, у мене мозок від цього вибухає" , – поділився він.


Переглянути цей допис до Instagram

Допис, поширень Cary Fukunaga (@cary_fukunaga)

Фукунага прокоментував небезпеку російської пропаганди, яка отруїла навіть деяких українців, які страждають від війни.

"Навіть у вас є старше покоління, яке виросло на російському телебаченні і досі йому вірить. Бомби будуть падати на сусідні будинки, а вони можуть припустити, що це робить їхня армія. Це дуже складно, я називають це хворобою", - сказав він.

Попри очікування, Кері Фукунага не переслідує жодних професійних цілей в Україні.

"Не хочу, щоб моя подорож сюди перетворилася на якийсь обмін. У вас багато чудових художників, які можуть розповісти світові про цю війну. Я у Харкові познайомився з Мстиславом Черновим – блискучим оператором, фотографом та українським журналістом. Він мені розповів про найважчі дні у Маріуполі і як він звідти вибирався. Думаю, саме такі люди мають розповісти світові про Україну. Я б теж міг, але це ніби змінить мету моєї подорожі. Я не хочу такого обміну, я не хочу брати, хочу віддавати", - каже режисер.


Переглянути цей допис до Instagram

Допис, поширень Cary Fukunaga (@cary_fukunaga)

Друзі та родичі Фукунаги у США не до кінця розуміють мотиви його поїздки в Україну, але він відповідає, що просто потребує цього.

"Я приїхав із країни, яка зараз розділена - як ніколи у своїй історії. Тому мене так вразила солідарність українців. Вони разом, які б відмінності їх не розділяли до війни. Вони відчувають, що ведуть битву за добро проти зла, жертвують усім, рятують всіх, кого можуть", - розповів він.

Новини партнерів

Читайте також

Присвячене українським жінкам: alyona alyona і Jerry Heil випустили нове відео перед "Євробаченням"

Представниці України на "Євробаченні-2024" alyona alyona і Jerry Heil випустили соціальне відео на конкурсну пісню Teresa & Maria

Українське медіа потрапило в скандал через нецензурну лексику на адресу Євгена Клопотенка: що відомо

Видання Заборона потрапило в скандал через нецензурну лексику - кулінар Євген Клопотенко опублікував листування нібито з журналістом медіа

Рак відсік все непотрібне: 35-річна українська акторка вперше розповіла про лікування онкологічної хвороби

Акторка Катерина Молчанова повідомила, що лікується від раку - онкологію у жінки виявили на ранній стадії і вже зробили операцію