RU  UA

Дізнатися

Картину Марії Примаченко продали на аукціоні за рекордну суму - гроші підуть на допомогу ЗСУ

Стартова ціна твору становила 5 тисяч доларів

Картину "Квіти виросли коло четвертого блока" відомої української художниці Марії Примаченко вдалося продати на благодійному аукціоні за рекордну суму - 500 тисяч доларів. Виручені кошти підуть на допомогу ЗСУ, які вже третій місяць поспіль героїчно протистоять російській агресії.

Про продаж повідомили аукціонний дім "Дукат" та Благодійний Фонд Сергія Притули/Serhiy Prytula Charity Foundation, які стали організаторами заходу. "Зібрали 500 000$ на аукціоні з продажу картини Марії Примаченко для ЗСУ", - написали вони у Facebook.

Перед початком благодійного аукціону заявлялося, що торги вже стали сенсацією, бо вартість картини почала зростати із заявлених 5 тисяч доларів США до десятків тисяч.

"500 000$! Ще раз. Пів мільйона доларів! Уперше за історію благодійних аукціонів українська картина була продана за пів мільйона доларів! Переможець - українець з-за кордону. Розкажемо про нього скоро. Виручені кошти підуть на потреби Збройних сил України", - прокоментував подію Сергій Притула.

"З продажем картини допоміг відомий аукціонний дім "Дукат". Дякую нашим волонтерам Дар‘ї та Ігорю за подаровану картину і вдячний усім за життєствердний ефір про українську культуру. Дякуємо учасникам! Українське мистецтво має коштувати дорого! Тому його захищає ЗСУ! І тому воно допомагає нищити ворога!" - також додав він.

Фото: t.me/serhiyprytula

Марія Примаченко створила картину "Квіти виросли коло четвертого блока" в 1990 році. Вона належить до серії творів, присвячених Чорнобильській трагедії. Картину передали до Фонду Сергія Притули - це зробили колекціонери Ігор Понамарчук та Дар’я Добріян, які зараз волонтерять у Фонді.

Нагадаємо, в кінці квітня ще одну картину української художниці під назвою "Моя хата, моя правда" продали на благодійному аукціоні Benefit for Ukraine’s People & Culture. Картина була створена у 1989 році. Ціна стартувала з 1000 євро, а зрештою картину продали за 110 тисяч євро. На той момент вона стала найдорожчою серед проданих картин художниці.

Марія Примаченко, "Моя хата, моя правда", 1989 рікФото: @immortalarts

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Читайте також

Як голосувати у фіналі "Євробачення-2024": інструкція для України та інших країн

В финале "Евровидения-2024" голосуют все жители стран-участниц нынешнего конкурса - как отдать голос за фаворита

У Мальме проходить фінал "Євробачення 2024", де Україна змагається за перемогу: онлайн-трансляція шоу

Где смотреть трансляцию финала "Евровидения-2024" онлайн, в котором выступят alyona alyona і Jerry Heil из Украины

Фіналіст "Євробачення-2024" з Нідерландів не з'явився на генеральній репетиції: ведеться розслідування

Представитель Нидерландов на "Евровидении-2024" Йост Кляйн отстранен от генеральной репетиции перед финалом, где жюри выставляли оценки