Лайм

Ірина Федишин розповіла, як потрапила до національного журі "Євробачення" і як голосувала за Польщу

Співачка не може пояснити результати голосування

Українське національне журі на "Євробаченні-2022" поставило Польщі 0 балів, чим викликало справжню хвилю гніву у соцмережах. Люди обурюються, що представнику країни, яка допомагає Україні під час війни з Росією, не поставили заслужену оцінку.

Нагадаємо, що Крістіан Охман із піснею "River" отримав від глядачів в Україні максимальні 12 балів, але у топ-10 національного журі не потрапив.

Катерина Павленко оголосила оцінки національного журі України на "Євробаченні-2022"

Продюсер Вадим Лисиця, соліст "Пікардійської терції" Андрій Капраль, співачка Ірина Федишин, диригент Андрій Яцків та кінокритик Лук'ян Галкін розподілили свої бали так: Великобританія - 12 балів, Португалія - 10 балів, Нідерланди - 8 6 балів, Азербайджан – 5 балів, Швеція – 4 бали, Австралія – 3 бали, Вірменія – 2 бали, Чехія – 1 бал.

Судді по-різному прокоментували оцінки для Польщі. Так, голова журі Вадим Лисиця назвав свій вибір демократичним та справедливим, а ось Ірина Федишин, схоже, не до кінця розібралася у схемі голосування. Співачка сказала, що поставила Польщі 10 балів, але, згідно з правилами, у бланках члени журі мають вказувати не бали, а місце, яке вони дають пісні. Таким чином, 10 балів від Федишин перетворилися на 10 місце для Польщі.

Фото: https://www.instagram.com/irynafedyshyn/

"Я 0 Польщі не ставила. Ще раз хочу сказати, як журі оцінювало. 1 бал - це 1 місце. 2 - місце - це 2 бали. 10 балів - це 10 місце. Тому я дала Польщі 10 балів, це 10 місце у рейтингу з 24 країн. Як голосували інші учасники - я не знаю, як усе це підсумовувалося, як ці цифри видавалися в бали, які показували людям. Я була теж шокована, коли їх побачила, - заявила співачка в інтерв'ю "5 каналу". - Як громадянка я б відправила всі смски за Польщу... Те, що зробив наш народ. Але як у журі у мене були інші критерії".

У Instagram Федишин ще раз пояснила свій вибір:

"У моєму рейтингу я обрала переможця – це Великобританія, Польща отримала 10. Як обробляються бали я не знаю. Після такого скандалу, і такої політичної напруги виникає питання: чи доречне взагалі журі від України, і як у такий час можна зберегти хоча б якусь об'єктивність віддаючи свої голоси за ту чи іншу країну? Нам допомагає не лише Польща, а й увесь світ. Визнаю, що я не настільки обізнана в політиці, щоб підтримувати чи засуджувати ту чи іншу країну".

На тлі скандалу багато українців поцікавилися, як зазначені 5 людей потрапили до журі "Євробачення". Про це Ірина Федишин розповіла в інтерв'ю.

"Зателефонувало "Суспільне". Завжди попередньо на всі теми спілкується мій чоловік та продюсер Віталій. Він прийшов потім до мене і сказав: "Іра, дзвонило "Суспільне", тебе запрошують до журі". А я йому говорю: "Я не хочу, я не піду". Він цілий день переконував мене. Але я знаю, що таке "Євробачення", скільки там болота та бруду. Я говорила, що це мені не потрібно, і не потрібен цей піар. Але як дружина за весь день його наполегливості я погодилася. Ось тепер збираємо на горіхи разом”, - сказала вона.

Ірина Федишин припустила, що хейт у її бік має політичний та зловмисний характер: "Аналізуючи все, що зараз відбувається, я розумію, що комусь Ірина Федишин дуже незручна зі своєю проукраїнською позицією. Це війна та війна на всіх фронтах".

Члени національного журі України на "Євробаченні-2022" Фото: "Суспільне"

Наприкінці вона закликала оргкомітет "Євробачення" детально пояснити, як підраховувалися голоси.

"Всі члени журі перебували в одній кімнаті. Перед нашими очима був договір, де жирними чорними літерами було написано: не дискримінуйте нікого за національність, стать, зовнішність, політичні переконання чи інші причини, не пов'язані з виступом чи піснею. З нами у кімнаті був представник нотаріуса, який спостерігав, щоб усі правила були дотримані, - пише Федишин. - Якщо цей конкурс настільки важливий політично, чому тоді оргкомітет давав нам такий посил? Чому навіть після того, коли наші протоколи з голосуванням забрали і побачили, що виходить така ситуація, щоб уникнути такого політичного скандалу, не підкоригували разом із нами ці голоси? Чому не підказали і не допомогли розібратися в ситуації?У сі хто там знаходилися - це українці. Хіба ми зрадники своєї країни? Але зараз у всьому винні журі, а всі решта ні при чому?"

"Я звертаюся до оргкомітету Євробачення, роз'яснити українському народу, як саме вважалися голоси і чому склалася така ситуація", - підсумувала співачка.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Такі милі: Віталій Козловський замилував світлиною з маленьким сином Оскаром

Український співак та військовослужбовець ЗСУ Віталій Козловський опублікував фото з маленьким сином Оскаром, якого народила його дружина та піарниця Юлія Бакуменко

Присвячене українським жінкам: alyona alyona і Jerry Heil випустили нове відео перед "Євробаченням"

Представниці України на "Євробаченні-2024" alyona alyona і Jerry Heil випустили соціальне відео на конкурсну пісню Teresa & Maria

Українське медіа потрапило в скандал через нецензурну лексику на адресу Євгена Клопотенка: що відомо

Видання Заборона потрапило в скандал через нецензурну лексику - кулінар Євген Клопотенко опублікував листування нібито з журналістом медіа