Лайм

Болить ще більше, ніж зазвичай: Джамала вшанувала пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу

"Часи змінилися, а методи режиму – ні"

Щороку 18 травня Україна вшановує пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу, і співачка Джамала, як одна з найпопулярніших його представниць, поділилася емоціями щодо цієї трагедії. Також вона порівняла злочини сталінського режиму із повномасштабною війною, яку Росія розв'язала в Україні.

"18 травня. Болить ще більше, ніж зазвичай. До цього я ніколи й уявити не могла, що історія може повторитися. 78 років тому радянська влада влаштувала геноцид кримськотатарського народу. Сьогодні ми переживаємо геноцид українського народу з боку росії, - написала артистка в Instagram - Ми з родиною щороку вшановували пам’ять жертв депортації у Криму. Коли анексували Крим, я приїздила покласти квіти біля пам’ятника у Херсоні. Цього року росія окупувала й Херсон. Там зараз катують і вбивають тих, хто не згоден з режимом. Часи змінилися, а методи режиму — ні. Але наш народ стане йому поперек горла".

Фото: https://www.instagram.com/jamalajaaa/

Нагадаємо, що сталінська влада назвала весь кримськотатарський народ посібниками нацистської Німеччини у Другій світовій війні. Людей оголосили зрадниками батьківщини та примусово виселили у віддалені регіони СРСР. Депортація тривала з 18 травня по 4 червня 1944 року і торкнулася до 200 тисяч людей. Близько 46% кримських татар загинули під час депортації або у перші роки після неї.

Родина Джамали також постраждала від депортації, про що співачка неодноразово розповідала у соцмережах.

"Вранці 18 травня мою бабусю Назилхан із п'ятьма маленькими дітьми на руках посадили в товарні вагони і відправили до Середньої Азії. У той час, коли вона чекала чоловіка з війни. Їхали вони у жахливих умовах майже два тижні. Наймолодша дитина, донечка, на жаль, померла в дорозі. Дівчинку не дали поховати, радянські солдати забрали її у матері", - писала вона.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil