Лайм

Джамала розповіла історію своєї сім'ї у фільмі про депортацію кримських татар

У 1944 році родину співачки депортували до Середньої Азії

Джамала разом із чоловіком Сеїтом-Бекіром Сулеймановим знялася в документальному фільмі "Шлях" про депортацію кримських татар. У ньому співачка розповіла історію своєї родини, яка зіткнулася зі злочином радянського режиму.

Фото: instagram.com/jamalajaaa/

Сталінська влада назвала весь кримськотатарський народ посібниками нацистської Німеччини у Другій світовій війні. Людей оголосили зрадниками батьківщини і примусово виселили у віддалені регіони СРСР. Депортація проходила з 18 травня по 4 червня 1944 року і торкнулася 191 тисячі кримських татар. До 46% із них загинули під час депортації або в перші роки після неї.

Джамалі історію про депортацію сім'ї в Середню Азію розповіла прабабуся Назілхан. Тоді жінку, чий чоловік був на війні, разом із п'ятьма маленькими дітьми посадили в товарні вагони. Поїздка в жахливих умовах зайняла майже два тижні, і найменша дівчинка не вижила. Радянські солдати не дозволили її поховати і забрали її тіло.

"Вона мені розповідала історії про своє дитинство, про свій Крим, про те, як вона втратила дитину в поїзді, і як її [дівчинку] викинули просто, - розповіла співачка. - У дитинстві мене дратувало, що ми постійно про це говорили, але тепер я розумію, що це був єдиний спосіб це донести".

Фото: instagram.com/jamalajaaa/

Через багато років родині Джамали довелося дуже попрацювати, щоб повернутися з Киргизії на рідну землю

"Ідея батька полягала в тому, щоб повернутися в те місце, звідки походить весь рід Джамаладінових - село Кучук-Узень (Малоріченське). Ми тоді вже жили у Мелітополі і ніби підбиралися до Малоріченського. У той час ще не прописували кримських татар. І тоді мама вирішила розлучитися з батьком. Ніби у неї немає ніяких зв'язків із кримськими татарами, вона зняла кімнату в будинку, який ми хотіли купити. Попутками приїжджала до нас на один день, щоб ніхто не бачив, куди вона їде. Це була така жертва, щоб втілити мрію батька. І ось купили, підписали, і в цей день приїхав мій батько", - згадує співачка.

Колишня власниця будинку кричала, що її проклянуть за те, що вона продала будинок кримському татарину, але для сім'ї це був єдиний спосіб повернутися додому.

Щоб заробити на життя, батько Джамали Алім почав робити і продавати їжу. Дитинство співачки пройшло в роботі: вона пасла баранів, мила посуд і готувала салати в сімейному кафе. "Це були мої перші гроші, щоб купити взуття, куртку і все, що мені було потрібно, коли я вступила до консерваторії", - розповіла співачка.

Джамала та її чоловік Сеїт-Бекір є патріотами України і кримськотатарського народу, і прищеплюють своїм дітям повагу до рідної культури.

"Мені дуже важливо, щоб кримськотатарський народ продовжував існувати, розвивався, поважав свою мову, історію, культуру, - сказав Сулейманов. - У нас є дідусі і бабусі, які виховують в новому поколінні національні риси. Але нашим дітям важливо побачити Крим, їм важливо ходити по цій землі".

  • 5 років тому Джамала виграла "Євробачення". Співачка вперше розповіла, що їй допомогло перемогти, і показала особливу для неї картину.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil