Лайм

У річницю коронації Єлизавети ІІ палац показав новий портрет 96-річної королеви

В історії Великобританії жоден монарх не правил довше за неї

У 2022 році Великобританія відзначає платиновий ювілей правління Єлизавети II – 70 років тому 6 лютого королева вступила на престол. 69 років тому - 2 червня 1953 року - вона була коронована у Вестмінстерському абатстві.

Коронація Єлизавети II 2 червня 1953 року Фото: Getty Images

Святкування ювілею та присвячені йому вихідні перенесли з лютого 2022 року на 2-5 червня, а британський уряд пообіцяв провести "шоу, яке поєднує найкраще з британської церемоніальної пишності та видовищності з передовими художніми та технологічними виставами". В історії Великобританії це перший випадок, коли монарх відзначає платиновий ювілей.

Фото: https://www.instagram.com/theroyalfamily/

Букінгемський палац 2 червня опублікував новий портрет 96-річної Єлизавети ІІ. На ньому королева сидить біля вікна у Віндзорському замку у блакитній сукні та подовженому жакеті, окантованому біло-золотою вишивкою у вигляді рослинного орнаменту. В якості аксесуарів королева обрала подвійну нитку перлів, перлинні сережки та золотий годинник.

На пальці Єлизавети можна помітити кільце, яке подарував їй принц Філіп у 1946 році на заручини. Воно прикрашене діамантом у 3 карати та обрамлене п'ятьма маленькими діамантами з обох боків. Ескіз прикраси Філіп намалював сам, а дорогоцінне каміння для виготовлення було взято з тіари матері принца - принцеси Грецької та Данської Аліси.

"Дякую всім, хто брав участь у скликанні спільнот, сімей, сусідів та друзів, щоб відзначити мій платиновий ювілей у Сполученому Королівстві та по всій Співдружності. Я знаю, що ці святкові заходи залишать багато щасливих спогадів. Мене, як і раніше, надихає виявлена до мене доброзичливість, і я сподіваюся, що найближчі дні дадуть можливість задуматися про все, що було досягнуто за останні сімдесят років, оскільки ми з впевненістю та ентузіазмом дивимось у майбутнє", - написала Єлизавета II.

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від The Royal Family (@theroyalfamily)

Юна Єлизавета ніколи не думала, що стане королевою, але у віці 10 років її життя назавжди змінилося. Коли її дядько Едуард VIII зрікся престолу, щоб одружитися з американською світською левицею Волліс Сімпсон, королем став батько Єлизавети Георг VI. Наступною в лінії спадкування стояла Лілібет – так дівчинку називали рідні.

У віці 14 років після початку Другої світової війни Єлизавета разом із молодшою сестрою Маргарет звернулася по радіо до дітей Великобританії. У 1942 році, у віці 16 років, вона провела свій перший офіційний захід – зустріч із британськими військовими.

"2 червня 1953 року Єлизавета II була коронована. Все своє життя і всім своїм серцем я намагатимуся заслужити вашу довіру", - звернулася вона до нації.

Коронація Єлизавети II 2 червня 1953 року Фото: Getty Images

З того часу королева провела понад 21 тисячу офіційних заходів та відвідала понад 100 країн. За час її правління у Великій Британії змінилося 14 прем'єр-міністрів.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Говорять про вас за вашою спиною: які знаки Зодіаку найбільш лицемірні

Астрологи назвали знаки Зодіаку, які є лицемірами та говорять за спиною - у списку опинилися Близнюки, Терези і Скорпіони

Що відомо про Максима Самчика - актора з серіалу "Одна родина", який підкорив серця українців

Що відомо про українського актора Максима Самчика, який зіграв Максима Куца в серіалі "Одна родина"

Дочка Емінема вийшла заміж: дівчина зворушила мережу теплими родинними фото

Хейлі Джейд Скотт вийшла заміж за свого обранця Евана МакКлінтока - який вигляд мали наречені, дк було весілля