Лайм

68 років тому в Британії коронували Єлизавету II: як це було

У важкій короні і розшитій золотом сукні Єлизавета II вперше вийшла до народу в статусі королеви

2 червня 1953 року, через 14 місяців після смерті Георга VI, його 27-річну дочку Єлизавету офіційно коронували у Вестмінстерському абатстві. Вперше в історії обряд посвячення британського монарха транслювали по телебаченню, і в прямому ефірі за ним спостерігали 27 мільйонів осіб. З тих пір, як Єлизавета II прийняла регалії Британської імперії, минуло 68 років, але подію досі згадують як одну з ключових в історії ХХ століття.

Єлизавета II в коронаційних шатах Фото: Getty Images

Єлизавета прийняла присягу Таємної ради і вступила на престол 8 лютого 1952 року, але церемонію коронації відклали до літа наступного року - після смерті Георга VI мав пройти відповідний термін, а підготовка до дійства вимагала часу і колосальних зусиль. Примітно, що за два місяці до коронації померла бабуся Єлизавети, королева Марія Текська. Щоб траур не порушив розписаний графік, в своєму заповіті вона вказала, що її смерть не має впливати на планування коронації онуки.

Дату коронації обрали після консультації з метеорологами: ті розрахували, що в цей день погода буде сонячною. В істинно британському стилі 2 червня пішов дощ, але це не завадило з помпою провести четверту і останню британську коронацію ХХ століття: уздовж маршруту ходи розмістилися 96 тисяч чоловік, і ще десятки мільйонів змогли побачити 3-годинну церемонію по телевізору.

Натовп біля Мармурової Арки в день коронації Єлизавети II. Деякі використовували перископи для кращого огляду Фото: Getty Images

Ідея показати коронацію по телебаченню належала чоловікові Єлизавети, Філіпу. Спочатку сама Єлизавета, королева-мати, прем'єр-міністр Вінстон Черчілль та інші політики були проти використання камер в священному Вестмінстерському абатстві. "Було б недоречно, щоб вся церемонія, не тільки в її світському, але також і в її релігійному та духовному аспектах, була представлена як театралізоване дійство", - сказав Черчилль Палаті громад. Незабаром, проте, Єлизавета зрозуміла, що трансляція дозволить подолати класовий бар'єр і наблизить її до народу. В результаті BBC транслював подію в прямому ефірі, що дало поштовх до популяризації телебачення. Раніше цей спосіб мовлення розглядали як "молодшого брата" радіо, але мільйони людей купили телевізори, щоб побачити, як молода принцеса принесе клятву, буде помазана святим єлеєм, прийме регалії і буде названа королевою Великобританії, Канади, Австралії, Нової Зеландії, Південної Африки, Пакистану та Цейлону.

Королева Єлизавета II в короні Святого Едуарда на церемонії у Вестмінстерському абатстві. Такою її побачили телеглядачі одразу після того, як архієпископ Кентерберійський поклав корону на її головуФото: Getty Images

У день коронації Єлизавета II та герцог Единбурзький виїхали з Букінгемського палацу до Вестмінстерського абатства на Золотій державній кареті Англії, запряженій вісьмома сірими кіньми: Каннінгемом, Тові, Ноєм, Теддером, Ейзенхауером, Білосніжкою, Тіпперарі і Маккрірі. Карета важила 4 тонни, тому коні везли її дуже повільно. Сидіти усередині такої вози також було незручно, про що Єлизавета розповіла в документальному фільмі ВВС "Коронація".

"Вона зовсім не пристосована для подорожей. Карета на шкіряних ременях, тому дуже хитається. Не дуже зручно. Я їхала в ній через половину Лондона. Ми, напевно, їхали зі швидкістю пішохода. Коні просто не могли їхати швидше, настільки важкою була карета" , - поділилася королева.

Фото: Getty Images

Фото: Getty Images

Білу атласну сукню Єлизавети створив модельєр Норманом Хартнеллом. Вона зберігалася в найсуворішому секреті до дня церемонії, а двері кімнати, де її шили, охороняв поліцейський. Золотими і срібними нитками на ній були вишиті квіткові емблеми країн Сполученого Королівства та інших держав Співдружності Націй: англійська тюдоровська троянда, шотландський будяк, валлійська цибуля-порей, ірландський трилисник, канадський кленовий лист, австралійський тин, новозеландська срібна папороть, південноафриканська протея, квіти лотоса для Індії та Цейлону, пакистанська пшениця, бавовна і джут.

Королеву Єлизавету II вітає один з лейб-гвардійців, поки фрейліни і лакеї допомагають їй вийти з карети. Її чоловік, герцог Філіп, знаходиться зліва від неї Фото: Getty Images

Єлизавета II швидко звикла до дорогоцінної корони Святого Едуарда, яка була покладена на голову її батька 16 років тому. Через солідну вагу (2,1 кг) королева Вікторія і Едуард VII обрали для коронації легшу корону Британської імперії, але Єлизавета II не хотіла відступати від традиції. У ній вона досі щорічно відкриває сесію Парламенту.

"На щастя, у нас з батьком однакова форма голови, тому якщо корону вдягти, вона тримається сама по собі, - розповіла Єлизавета у фільмі BBC. - І не можна дивитися вниз, коли читаєш текст. Доводиться піднімати текст на рівень очей, інакше зламається шия і корона впаде. У корони є свої недоліки, але в цілому це досить важлива річ".

Корона святого Едуарда прикрашена 444 дорогоцінними каменями і важить 2,155 кг Фото: Getty Images

У підготовці до коронації не обійшлося без труднощів. Запас єлею, яким повинна була бути помазана Єлизавета II, і який використовувався під час коронації її батька, знищили під час бомбардування в 1941 році. На щастя, літній родич власника фірми, який виробляв масло, зберіг кілька мілілітрів оригінального складу. У його рецепті були масла апельсина, троянди, кориці, мускусу і амбри, тому нову партію для королеви виготовили швидко.

Акт помазання був єдиною частиною коронації, прихованою від сторонніх очей. Єлизавета зняла свій малиновий плащ і сіла на трон короля Едуарда в білій сукні. Потім лицарі огородили її від натовпу, архієпископ Кентерберійський прочитав благословення і вилив єлей на груди, руки і голову нового монарха.

Фото: Getty Images

Після коронації Єлизавета II з'явилася на балконі Букінгемського палацу разом зі своєю сім'єю, і натовп вітав її гучними вигуками: "Боже, бережи Королеву!" З тих пір вона офіційно стала відомою як Королева Єлизавета II, Божою Милістю Королева цього Королівства, і Її інших Королевств і Територій, Глава Співдружності, Захисниця Віри.

Єлизавета II махає рукою з балкона Букінгемського палацу після коронації у Вестмінстерському абатстві. Поруч з нею - Філіп, герцог Единбурзький, маленькі принц Чарльз і принцеса Анна. Рдямо з Філіпом стоїть королева-мати, Єлизавета Боуз-Лайон Фото: Getty Images

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Новини партнерів

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами