1 липня на позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини український борщ внесли до відповідного Списку ЮНЕСКО. Про це розповів міністр культури України Олександр Ткаченко у Facebook, назвавши "перемогою у війні за борщ".
"Битва за борщ була розпочата ще до війни. І скільки б Маша Захарова не розповідала, що "книги з кулінарії заборонялися, а рецепт страви тримали в таємниці та забороняли готувати" і взагалі наш борщ - це "прояв екстремізму та нацизму", цей "прояв екстремізму" тепер офіційно український, і офіційно під охороною ЮНЕСКО", - написав Ткаченко, висміявши прес-секретаря МЗС РФ за жалюгідну спробу привласнити борщ до своєї національної кухні.
"Але ми із задоволенням будемо ділитися борщем і його рецептами зі всіма цивілізованими країнами. Та й з нецивілізованими теж, щоб у них було хоч щось світле, смачне та українське", - підсумував він.
Український шеф-кухар Євген Клопотенко також наголосив Facebook на важливості підтримки ЮНЕСКО.
"Захист борщу – це жест підтримки України та додатковий спосіб захистити існування української нації. Ми на законодавчому рівні стаємо вписаними у контекст світу. Визнають борщ – визнають існування української гастрономії. Офіційно на рівні світу. Це те, за що я зараз борюся, бо таке вже неможливо стерти. Це про визнання, цінність та вплив України", - заявив кулінар.
- Щоб відзначити цю подію, пропонуємо приготувати легкий борщ із яловичиною.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.