Урізноманітнити звичне меню після свят можна як стравами інших національних кухонь, так і українською. І якщо ви вже робили смачну солянку по-грузинськи, цього разу приготуйте борщ із яловичиною. theLime ділиться з вами простим і перевіреним рецептом.
Інгредієнти для засмаження: морква (1шт.), буряк (1 шт.), томатна паста (4 ст. л.), цибуля (1 шт.), рослинна олія (2 ст. л.).
Інгредієнти для борщу: вода (2,5 л), яловичина (400 г), капуста (400 г), картопля (300 г), цибуля (1 шт.), часник (3 зубчики), лавровий лист (2 шт.), оцет 9% (1 ст. л.), перець чорний мелений, сіль.
Приготування:
Картоплю промиваємо під водою та чистимо. Щоб вона не потемніла, викладаємо її у каструлю та заливаємо холодною водою.
Цибулю очищаємо від лушпиння. Одну цибулину – для засмаження – дрібно ріжемо, а другу – для бульйону – можна залишити цілою або розрізати на дві половинки.
Для приготування борщу необхідно взяти м'ясо. Якщо ви хочете, щоб перша страва була наваристішою, тоді потрібно взяти яловичину на кістці. А для легшого дієтичного варіанту – філе.
Яловичину промиваємо і кладемо у велику каструлю разом із цілою цибулею. Заливаємо водою та ставимо на плиту. Варимо на слабкому вогні близько 1 години, періодично знімаючи піну, що утворилася.
Тим часом підготуємо решту інгредієнтів. Капусту промиваємо, знімаємо верхнє листя і дрібно шаткуємо. Картоплю ріжемо середнім кубиком.
Виймаємо м'ясо з бульйону, якщо потрібно проціджуємо його, викидаємо цілу цибулину. Якщо ви бажаєте отримати легкий борщ – розділіть бульйон на дві частини. Одну залишаємо для наступного разу, а в другу доливаємо воду і знову ставимо на плиту. Кидаємо туди нарізані картоплю та капусту. Доводимо все до кипіння і варимо близько 10-15 хвилин.
Зварене м'ясо нарізаємо акуратними шматочками і поки що відставляємо.
Для засмаження беремо буряк і моркву, промиваємо їх та очищаємо від шкірки. Потім тремо їх на крупній терці.
Розігріваємо сковороду з олією, обсмажуємо на ній цибулю, через декілька хвилин додаємо моркву, буряк та томатну пасту. Тушкуємо засмажку на слабкому вогні 5-7 хвилин, періодично помішуючи.
Потім перекладаємо засмажку в каструлю з картоплею та капустою. Додаємо шматочки нарізаної яловичини та трохи оцту, лавровий лист, сіль, перець та інші спеції за смаком. Оцет можна замінити соком половини лимона – кислота збереже яскравий колір супу та додасть пікантної кислинки. Перемішуємо та готуємо ще 10-15 хвилин.
Часник очищаємо від лушпиння та пропускаємо через прес. Додаємо подрібнений часник у борщ та вимикаємо вогонь. Накриваємо борщ кришкою та даємо йому настоятися.
Подаємо до столу зі сметаною, розливши у порційні тарілки. Також можна посипати його дрібно нарізаною зеленню.
- Раніше ми розповіли, як приготувати легкий похмільний суп після застілля.
- Читайте також на theLime,як зробити смачний крем-суп з гарбуза.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.