Лайм

Великобританія попросила організаторів "Євробачення" провести конкурс в Україні

Уряд країни звернувся до Європейської мовної спілки

Нещодавно стало відомо, що Європейська мовна спілка (EBU) вирішила не проводити "Євробачення-2023" в Україні. Однак ситуація може змінитися, оскільки уряд Великої Британії звернувся до організаторів міжнародного пісенного конкурсу з проханням ще раз все добре обдумати.

5 липня президент України Володимир Зеленський розмовляв по телефону з прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном. Політики обговорили у тому числі і питання стосовно майбутнього "Євробачення". Так, Джонсон повідомив, що звернувся до EBU з проханням ще раз розглянути Україну як місце проведення пісенного конкурсу. Відповідна інформація опублікована на офіційному сайті британського прем'єра.

Фото: Getty Images

"Вони також обговорили "Євробачення 2023", і прем'єр-міністр сказав, що Великобританія попросила EBU розглянути пропозиції України щодо цього заходу", - йдеться у заяві.

Фінал "Євробачення 2022", в якому брали участь представники 25 країн, відбувся 14 травня у Турині (Італія).Переможцем конкурсу став український гурт Kalush Orchestra з піснею "Стефанія", і, згідно з правилами, наступний конкурс мав відбутися в Україні.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко 3 червня сказав, що не сумнівається в тому, що "Євробачення 2023" пройде в Україні. Кабінет Міністрів України 10 червня створив організаційний комітет із підготовки та проведення в Україні грандіозного заходу.

Однак наприкінці червня Європейська мовна спілка повідомила, що конкурс не будуть проводити в нашій країні через війну з РФ: "Беручи все це до уваги, EBU із жалем ухвалила рішення про перенесення заходу в іншу країну і продовжить обговорення питання про пошук місця для проведення "Євробачення" наступного року".

Фото: Getty Images

Згідно з правилами "Євробачення", захід може бути перенесений у форс-мажорних ситуаціях, таких як війна. Крім того, організація вважає, що бойові дії в Україні можуть тривати до 2023 року.

"Було визначено низку ризиків, які можуть вплинути на безпосереднє планування такого великого заходу, включаючи серйозний ризик повітряних нальотів/атак з літаків або атак з використанням безпілотників або ракет, які можуть призвести до значних жертв", - заявили раніше в EBU.

Заходи безпеки, які Україна запропонувала для проведення конкурсу на своїй території, не переконали організаторів змінити рішення. Вони наголосили, що через війну делегації та учасники "неохоче" приїжджатимуть до нашої країни.

Фото: Getty Images

Якщо конкурс проводитиметься за межами України, це буде вперше з 1980 року, коли "Євробачення" не відбудеться в країні-переможниці попереднього конкурсу.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Українське медіа потрапило в скандал через нецензурну лексику на адресу Євгена Клопотенка: що відомо

Видання Заборона потрапило в скандал через нецензурну лексику - кулінар Євген Клопотенко опублікував листування нібито з журналістом медіа

Рак відсік все непотрібне: 35-річна українська акторка вперше розповіла про лікування онкологічної хвороби

Акторка Катерина Молчанова повідомила, що лікується від раку - онкологію у жінки виявили на ранній стадії і вже зробили операцію

alyona alyona і Jerry Heil виступатимуть у першому півфіналі "Євробачення-2024": про що їхня пісня

alyona alyona і Jerry Heil беруть участь у Євробаченні 2024 з песнею Teresa & Maria - про що вона, чому артисток критикували