Лайм

Олена Зеленська у білосніжній вишиванці відвідала Український музей та Меморіал 9/11 у Нью-Йорку

"Культура не має кордонів і меж. Отже, вона незнищенна"

Олена Зеленська в рамках свого візиту до Нью-Йорка відвідала Український музей та Меморіал 9/11. У соціальних мережах вона поділилася подробицями поїздки та показала фото.

"У той час як в Україні російськими обстрілами пошкоджено вже понад 500 музеїв та пам’яток, у Нью-Йорку, підтримуючи та зберігаючи нашу культуру, працює Український музей. Мала нагоду розповісти в ньому про долю музейних закладів в Україні. Про музей Марії Примаченко, спалений російськими обстрілами (полотна вціліли завдяки самовідданості працівників), знищені музеї Маріуполя, дім-музей Григорія Сковороди (у рік, коли ми мали відзначати 300-річчя філософа, його меморіальний будинок зруйновано внаслідок цілеспрямованих російських бомбардувань)", - написала перша леді в одній із публікацій.

Фото: instagram.com/olenazelenska_official

Фото: instagram.com/olenazelenska_official

"Так, це непросто – відстоювати музеї в той момент, коли гинуть люди. Але я вважаю, що все це – частини одного воєнного злочину, спроби нападника знищити нас разом із нашою культурою та пам’яттю. Так само, як ЗСУ відстоюють нашу землю, маємо відстояти культуру. Сьогодні оголосила про старт глобальної благодійної ініціативи з відродження зруйнованих пам’яток. І першим її учасником стане саме Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди. Культура не має кордонів і меж. Отже, вона незнищенна. Перефразовуючи найвідоміший вислів Сковороди, можна точно сказати: ворог ловив його, та не спіймав", - також йдеться в дописі.


Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Olena Zelenska (@olenazelenska_official)

Дружина Зеленського поділилася своїми враження від візиту до Національного музею і меморіалу 11 вересня. Вона розповіла про дерево, яке вижило під час жахливого теракту, і тепер воно є символом незламності та стійкості.


Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Olena Zelenska (@olenazelenska_official)

Крім того, Зеленська зазначила, що разом із прем’єр-міністром Денисом Шмигалем отримала надзвичайно символічний подарунок для України – саджанець того самого дерева. Деревце передала українцям президентка Меморіалу 9/11 Еліс Грінівальд як символ стійкості та надії.


Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Olena Zelenska (@olenazelenska_official)

"Дерево, що вижило" – так його називають. Із 2013 року Меморіал дарує такі саджанці громадам, які пережили страшні трагедії та вистояли. Так, торік деревця отримали норвезькі громади Осло та Утея, де озброєний чоловік убив 77 осіб. Ще раніше – грецьке місто Марафон, де через лісові пожежі загинуло понад сто осіб, і Багамські острови, спустошені ураганом. А сьогодні – Україна, яку спустошує російська орда. Україна, у деокупованих містах якої знаходять братські могили із сотнями закатованих. Україна, багатоповерхівки якої щодня руйнує ракетами держава-терорист – Російська Федерація", - також повідомила дружина Володимира Зеленського.

Зеленська зазначила, що до дерева, що вижило, приходять американці, які втратили близьких у тому страшному теракті. У травні дерево підсвічували синьо-жовтими кольорами – на знак солідарності з народом України. Вона додала, що цю солідарність і підтримку щомиті відчуває в поїздці, і впевнена, що українське деревце пустить міцне коріння та зацвіте у звільненій країні.

Фото: instagram.com/olenazelenska_official

Для візитів перша леді обрала чорно-білі кольори: вона з’явилася у білосніжній вишиванці, яку поєднала з чорними брюками. Яскравий елемент її образу – широкий пояс з оригінальним орнаментом, який помітно виділявся з-поміж інших деталей. Завершували елегантне вбрання туфлі-човники на підборах та зібране волосся.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал thеLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита