Лайм

Netflix нарвався на критику, назвавши Ярослава Мудрого "правителем північної Росії": що відомо

Компанія виправила помилку, однак вибачень користувачі не дочекалися

Американський стримінговий сервіс Netflix, де незабаром вийде шоу Девіда Леттермана з Володимиром Зеленським, опинився в центрі скандалу. У новому дописі сценаристи серіалу "Вікінги: Вальхалла" назвали київського князя Ярослава Мудрого "правителем північної Росії", через що зазнали критики з боку користувачів мережі.

Після цього автори скандальної публікації у Twitter виправдалися за свою помилку, назвавши абсурдний опис персонажа "неточністю". "Попередні описи персонажів містили неточності. Нижче вони виправлені", – йдеться в заяві.

Фото: twitter.com/NetflixValhalla

Після виправлень "король Ярослав Мудрий, войовничий правитель північної Росії" перетворився на "короля Ярослава Мудрого, войовничого правителя Київської Русі". Проте і досі залишається незрозумілим, чому сценаристи вирішили назвати князя королем.

Також автори виправили підпис і до іншої героїні, Олени. Спочатку її представили публіці як "доньку російського дворянина", однак зараз вона стала "життєрадісною дочкою шляхтича Київської Русі".

Фото: twitter.com/NetflixValhalla

Читайте на тему: Life to the limit: про що розповість Заходу новий український фільм.

Скандал також прокоментували у Міністерстві культури та інформаційної політики України. Глава відомства Олександр Ткаченко поговорив регіональним директором Netflix Алексом Лонгом.

"Ми звернули увагу на цю помилку, пояснили, у чому проблема. Вони розуміють, що це проблема. Вони також зрозуміли, що це неправильно, призводить до скандалу та їхнього негативного іміджу. Ми отримали відповідь від регіонального директора. Вони видалили твіт і виправили в усіх соцмережах, що це князь Київської Русі", – наголосили у відомстві.

Окрім того, Ткаченко висловився про "неточність" у своєму профілі у Facebook. Він зазначив у пості, що така помилка була допущена "випадково і ненавмисно".

"По ситуації, що склалася з Netflix, коли нашу Русь (сподіваюся, що випадково і неумисно) сплутали з Росією, а нашого Ярослава Мудрого зробили князем земель Північної Росії, є два висновки: 1) маємо ще багато роботи в освіченні міжнародної аудиторії про нашу історію; 2) тісні контакти з партнерами допомагають вирішити ситуації майже миттєво. Дякую Netflix, окремо регіональному директору Алексу Лонгу", – заявив Ткаченко.

Незважаючи на виправлення, українцям не вистачило офіційних вибачень від творців серіалу. У коментарях люди наголосили, що назвати видатного київського князя "правителем північної Росії" - те саме, що підтримувати російську пропаганду.

Нагадаємо, образ Ярослава Мудрого зображений в історичній драмі "Вікінги: Вальгалла", який знайомить глядача з епохою вікінгів. Вихід другого сезону серіалу заплановано на січень 2023 року.

  • Нещодавно ми розповідали про найкращі серіали 2022 року, які отримали премію "Еммі". Серед них - "Спадкоємці", "Гра в кальмара" та "Ейфорія".

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil