Лайм

Олена Зеленська та ще 7 українок увійшли до списку BBC "100 впливових жінок"

Серед них - командир "Госпітальєрів" Яна Зінкевич і парамедик Тайра

Видання BBC опублікувало список 100 надихаючих та впливових жінок з усього світу за 2022 рік. До нього увійшли 8 українок, серед яких перша леді Олена Зеленська, парамедик Юлія "Тайра" Паєвська та інші.

Героїнями списку стали жінки, які за останні 12 місяців часто потрапляли у новини, вплинули на важливі процеси, розповідали надихаючі історії чи досягли чогось значного у своїх сферах та спільнотах.

Олена Зеленська, перша леді України

Після російського вторгнення Олена Зеленська використала свою роль та вплив першої леді, щоб привернути увагу до страждань українського народу. Вона стала першою дружиною іноземного президента, яка виступила перед Конгресом США. Наразі вона зосереджена на питанні психологічної допомоги дітям та сім'ям, які постраждали від війни.

Читайте по темі: Олена Зеленська зустрілася з королем та королевою Британії: фото та подробиці зустрічі.

Фото: BBC

Яна Зінкевич, командир медичного батальйону "Госпітальєри"

Під керівництвом Яни Зінкевич "Госпітальєри" займаються евакуацією людей з поля бою, на їхньому рахунку - понад 6000 евакуацій. Зінкевич стала волонтером-медиком після закінчення школи, а батальйон заснувала у 2014 році, на початку російсько-української війни. У свої 27 років вона особисто вивезла у безпечне місце 200 поранених солдатів. Її команда продовжує надавати першу допомогу пораненим солдатам та цивільним особам, проводить евакуації та медичні тренінги.

Фото: BBC

Юлія "Тайра" Паєвська, парамедик

Парамедик та засновниця добровольчого медичного підрозділу "Taira's Angels" була захоплена російськими військами у березні, коли допомагала евакуювати мирних жителів із Маріуполя. Відео, записані на її натільну камеру, потрапили у ЗМІ, і світ побачив жахливе становище в обложеному місті. Звільнившись після 3 місяців полону, Тайра розповіла про суворі умови та жорстоке поводження, з якими вона зіткнулася.

Читайте по темі: Як залишатися стійким на війні і в тилу: парамедик Тайра розкрила секрет і дала пораду.

Фото: BBC

Ірина Кондратова, педіатр

Незважаючи на сильні обстріли, Ірина Кондратова та її колеги доглядали вагітних жінок, новонароджених та матерів у Харківському обласному перинатальному центрі. Вони облаштували пологове відділення у підвалі лікарні та ризикували своїм життям, щоб залишатися з немовлятами в реанімації. У березні Девід Бекхем передав їй свій обліковий запис в Instagram на 1 день, і вона розповіла про проблеми, з якими стикаються українські лікарі, матері та діти в умовах війни.

Фото: BBC

Марина В'язовська, математик

Українка у 2022 році стала другою жінкою в історії, яка здобула престижну Філдсовську медаль. Нагороду часто називають Нобелівською премією з математики та вручають кожні чотири роки. В'язовська була нагороджена за свою роботу над головоломкою 400-річної давності: вона вирішила завдання найефективнішого розміщення сфер у просторі із вісьмома вимірами. В'язовська працює в Швейцарському федеральному технологічному інституті в Лозанні (EPFL) і є професоркою та завідувачкою кафедри теорії чисел в Інституті математики.

Фото: BBC

Христина Бердінських, журналістка

Після початку війни в Україні Бердинських їздила по всій країні, вела репортажі з регіонів, що зазнали обстрілів Росії. Вона створила e-People, соціальний медіа-проект про учасників революції Євромайдану в Україні, який згодом став книгою.

Фото: BBC

Олександра Матвійчук, юристка з прав людини

Протягом 15 років Олександра Матвійчук очолювала Центр громадянських свобод (ЦГС), який був удостоєний Нобелівської премії миру 2022 року за свою роботу щодо документування військових злочинів Росії після вторгнення в Україну.

Фото: BBC

Юлія Сачук, правозахисниця

Українська правозахисниця Юлія Сачук очолює організацію "Боротьба за право" для жінок із інвалідністю. Вона ініціювала екстрене реагування на вторгнення Росії в Україну, цілодобово працюючи над узгодженням планів евакуації з міжнародними організаціями, щоб урятувати життя тисяч українців з обмеженими можливостями.

Фото: BBC

Примітно, що до списку ВВС потрапило кілька росіянок, серед яких Алла Пугачова. Її досягненням стало засудження війни в Україні. "Росія неодноразово нагороджувала її, але Пугачова виступила проти уряду. Нещодавно вона опублікувала повідомлення для своїх 3,6 мільйонів підписників у Instagram, в якому засудила війну в Україні, і реакція на неї варіювалася від похвали до звинувачень у державній зраді", - йдеться у публікації.

Читайте по темі: У Росії зняли з усіх радіостанцій пісні Пугачової та Меладзе.

Фото: BBC

Серед інших жінок у списку - співачка Біллі Айліш, актриса із хворобою Паркінсона Сельма Блер та всі протестуючі жінки Ірану, які знімали свої хустки та обрізали волосся.

Новини партнерів

Читайте також

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації