Лайм

Помер король Греції Костянтин ІІ - він був хрещеним батьком принца Вільяма

Монарх останні 7 днів свого життя провів у лікарні

10 січня стало відомо, що у 82 роки пішов з життя колишній та останній король Греції Костянтин II. Причина смерті - поліорганна недостатність (ураження відразу кількох систем організму).

Детальніше про це повідомляє видання Daily Mail. Також уточнюється, що останні роки життя монарх, який за сумісництвом був племінником принца Філіпа та хрещеним батьком принца Вільяма, мав серйозні проблеми зі здоров'ям. Він переніс інсульт і пересувався на інвалідному візку.

Фото: Getty Images

За словами інсайдерів, у Костянтина ІІ стався інстульт, його госпіталізували та протягом тижня він знаходився у лікарні "Ігія". Поруч з ним в момент інсульту були близькі люди. Колишній король в цей момент знаходився у своєму домі в Афінах.

Читайте також: Актор "Термінатора" Ерл Боен помер у віці 81 рік.

Не стало 82-річного чоловіка 9 січня ввечері. Він помер у лікарняній палаті. В останні години життя поруч із ним були дружина Анна-Марія, діти та інші рідні.

Фото: Getty Images

Костянтин II народився 2 червня 1940 року в Афінах у сім'ї принца Павла, молодшого брата короля Георга II. Королем був проголошений 6 березня 1964, після смерті батька, того ж дня він і склав присягу. Політичні погляди монарха II характеризувалися яскраво вираженим антикомунізмом.

Період правління Костянтина II випав на дуже складний період у післявоєнній історії Греції. У листопаді 1963 до влади прийшов уряд на чолі із Георгіосом Папандреу. Через це в країні почали часто спалахувати протести студентів та робітничі страйки - це дуже непокоїло короля та королівський двір.

15 липня 1965 р. Костянтин ІІ зробив "палацовий переворот": відсторонив Г. Папандреу від поста прем'єр-міністра і призначив на його місце діяча правого напрямку Г. Афанасіадіса-Новаса. Згодом цей крок короля назвали антиконституційним і спрямованим проти робочого і демократичного руху, що призвело до нової хвилі невдоволення.

Фото: Getty Images

Читайте на тему: Принц Гаррі відмовився підтвердити свою участь у коронації Чарльза.

Через два місяці був формований новий уряд Стефаноса Стефанопулоса, однак і він виявився неспроможним забезпечити стабільність в країні. Тим часом реакційні кола готувались до встановлення диктатури хунти полковників. Згодом були створені це два кабінети Параскевопулоса та Канеллопулоса, але й вони показали себе як нежиттєздатні, бо не мали реальної підтримки серед народу. У 1968 після приходу до влади "чорних полковників" король виїхав до Великої Британії. Після повалення самої хунти новий уряд на підставі референдуму проголосив Грецію республікою.

У 1994 році за розпорядженням прем'єр-міністра країни Андреаса Папандреу в короля Костянтина II конфіскували всю нерухомість, а саме: три палаци у передмісті Афін, на острові Корфу та біля міста Лариса. Крім того, членів королівської родини позбавили громадянства й заборонили їм в'їзд до Греції.

Фото: Getty Images

Однак до своїх останніх днів Костянтин, визнаючи, що Греція стала республікою, продовжував називати себе королем Греції, а своїх дітей - принцами і принцесами, хоча Греція більше не визнавала дворянських титулів.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Український актор Євген Шумілов загинув на фронті, захищаючи пораненого побратима

На фронті загинув український актор театру та кіно Євген Шумілов, який захищав Україну від початку повномасштабної війни

Українська співачка повідомила про третій викидень і зізналася, чи хоче ще дітей

Співачка Альона Омаргалієва розповіла, що пережила три викидні - виконавиця зізналася, чи не втратила надію народити другу дитину

Шанси України на перемогу в "Євробаченні-2024" знову підвищилися: новий прогноз букмекерів

Прогнози букмекерів щодо переможця Євробачення-2024 - аlyona аlyona і Jerry Heil опинилися на третьому місці з ймовірністю 13% - таблиця