Лайм

Чеський гурт Vesna хоче заспівати українською на "Євробаченні-2023": відео

Пісню "My sister's crown" активно обговорюють у мережі

30 січня Чехія обере свого представника на "Євробаченні-2023". На участь у пісенному конкурсі претендують 5 фіналістів відбору: оскароносна співачка Маркета Ірглова, автор пісень Rodan, чеська співачка з вірменським корінням Pam Rabbit, Мікаела Харватова, яка називає себе Maella, а також гурт Vesna, який здивував українською мовою та антивоєнним посланням у пісні "My sister's crown" ("Корона моєї сестри").

"Сестро красива, ой ти сильна, хоробра, єдина, корона твоя", - співається в її приспіві.

Вокалістка та фронтвумен гурту Vesna Патрісія Фуксова пояснила тематику пісні бажанням гурту бути актуальним та чесним перед своїми слухачами.

"Якщо нам випаде представляти Чеську Республіку і наш народ, я не хочу співати про розбите серце чи нове кохання. Я хочу співати про те, що зараз переживає весь світ, - цитує її видання hudba.zoznam.sk. - Це пісня, яка створює незримий зв'язок між усіма, хто зазнає якоїсь несвободи. Це співчуття до всіх, хто зазнає будь-якої форми несвободи. І підтримка в тому, щоб не боятися вирватися на свободу".

Гаслом пісні став хештег #chooseloveoverpower, тобто "обирай любов, а не силу".

Читайте також: Чи зможе Україна перемогти на "Євробаченні-2023": букмекери оцінили шанси гурту TVORCHI.

Крім вокалістки Фуксової, учасницями гурту є Бара Юранкова (скрипка), Маркета Мужаткова (ударні), словачка Терезка Чепкова (бас-гітара), росіянка Олеся Очеповська (клавішні) та болгарка Таніта Янкова (скрипка). Менеджеркою гурту виступає словачка Крістіна Полерецька.

Багато українців тепло сприйняли рідну мову в пісні чеського гурту, проте знайшлися й противники такого кроку. Особливо обурила коментаторів участь росіянки у складі. У мережі можна знайти твердження, що чоловік Олесі Очеповської – російський військовий, проте вони не відповідають дійсності. Ігор Очеповський – гітарист, який живе в Чехії з 2011 року.

Фото: Instagram

Фото: Instagram

На початку повномасштабної війни Очеповський став ініціатором благодійного збору коштів на підтримку України. Разом з іншими музикантами, які живуть у Чехії, він переспівав пісню гурту "Океан Ельзи" "Без бою".

Голосування за переможців відкриється увечері 30 січня, і глядачі зможуть проголосувати безкоштовно через офіційний додаток "Євробачення". Остаточна кількість голосів за конкурсантів сумуватиметься у пропорції 30% від Чехії та 70% від інших країн.

Новини партнерів

Читайте також

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації