Лайм

9 березня - Обретіння голови Іоанна Предтечі: традиції, заборони і прикмети свята

Що потрібно знати про свято

9 березня українці відзначають декілька свят – день народження Тараса Шевченка та Обретіння голови Іоанна Предтечі. theLime докладніше розповість про церковне свято: кого віруючі шанують цього дня, а також які існують традиції, заборони та прикмети.

Православні християни 9 березня вшановують одного з найшанованіших святих - Іоанна Предтечу або, як його ще називають, Іоанна Хрестителя. Він був найближчим попередником Ісуса Христа і хрестив Спасителя у водах Йордану.

Іоанн Хреститель Фото: Wikipedia

Іоанн Хреститель жив у пустелі аскетом і передбачив пришестя Месії. Протягом усього свого життя він проповідував хрещення покаяння для іудеїв і був обезголовлений через підступи іудейської царівни Іродіади та її дочки Соломії. Після страти Предтечі тіло святого поховали його учні в самарійському місті Севастії, а голову - на горі Емонській.

Читайте також: В Україні на березень випадає кілька великих свят: календар вихідних.

Коли через багато років на цій горі почали будувати храм, тоді знайшли мощі святого, тобто відбулося перше Обретіння Іоанна Предтечі. Голову пророка поховали у цій побудованій церкві, яка пізніше була зруйнована.

Друге Обретіння відбулося за правління імператора Костянтина Великого. Глава Іоанна Предтечі була знайдена в Єрусалимі двома ченцями, які прибули до міста вклонитися Гробу Господньому. Потім мощі святого знайшли у печері біля міста Емеси та переправили її до Константинополя.

9 березня православна церква відзначає перше і друге Обретіння глави Іоанна Предтечі. Третє – 7 червня.

Ікона "Перше Обретіння глави Іоанна Предтечі" Фото: Wikipedia

Заборони на Обретіння глави Іоанна Предтечі

  • Вважається, що святий Іоанн повертає птахів у гнізда із теплих країв. Тому жінкам 9 березня не можна прати білизну, щоб не відлякати перелітних птахів.
  • Не можна цього дня рано лягати спати. Наші пращури вірили, якщо заснути раніше опівночі, то в дім може проникнути нечисть. Небажано також спати вдень.
  • Під забороною також страви із качки.

Прикмети цього дня

Для молодої дівчини побачити лелеку в польоті – добрий знак, який віщує їй веселе літо. Якщо лелека стоїть або ходить – поганий знак, до не швидкого заміжжя.

Наші пращури також спостерігали за погодою:

Якщо 9 березня день буде теплим, то квітень порадує теплою погодою.

Сніг на Обретіння глави Іоанна Предтечі - Великдень буде холодним.

Перелітні птахи повернулися у свої гнізда вчасно – буде хороший урожай.

Фото: pixabay.com

  • Раніше ми розповідали про велике церковне свято Трьох Святителів. Дізнайтеся, які існують традиції та заборони цього дня.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Джастін Бібер вперше стане батьком: його дружина Гейлі вагітна

Джастін Бібер стане батьком - його дружина Гейлі Бібер вагітна - пара повідомила радісну звістку в соцмережах - фото та відео

На "Євробаченні-2024" оголосили порядок виступів учасників у фіналі: під яким номером Україна

alyona alyona і Jerry Heil виступлять у фіналі Євробачення 2024 другими - порядок виступу всіх інших 25 учасників шоу

Еден Голан, участь якої у "Євробаченні-2024" була під загрозою, виступила у другому півфіналі: відео

Ізраїль виступив на Євробаченні-2024 у другому півфіналі 9 травня - Еден Голан спочатку освистали, а потім аплодували їй