Лайм

Як доглядати за полуницею після плодоношення, щоб отримати гарний врожай наступного року

Запам'ятайте прості правила

У середині липня у дачників починається гаряча пора, адже ще можна посадити безліч скоростиглих культур, а також вже збирати врожай огірків та інших овочевих культур, а також фруктів і ягід. theLime вирішив докладніше розповісти, як доглядати за полуницею після плодоношення, щоб отримати гарний урожай наступного року.

Як обрізати полуницю?

У липні більшість сортів полуниці вже відплодоносили, але в той же час цей місяць дуже важливий у житті полуниці та догляду за нею. Адже саме в цей період (липень – початок серпня) у полуниці формуються плодові (квіткові) бруньки.

Читайте також: Жовте листя на полуниці: у чому причина та чим потрібно обробити кущі.

Приблизно через 10-12 днів після збирання врожаю потрібно видалити старе, відмерле листя на полуниці та вуса, які ви не збираєтеся використовувати для розмноження, засохлі квітконоси. Тобто провести санітарну обрізку.

На рослині необхідно залишити 2-3 свіжих, молодих листочки, що знаходяться в центрі розетки. Зрізати все листя важливо ще й для полегшення боротьби зі шкідниками чи хворобами. Бажано залишити "пеньочки" приблизно 2-3 см завдовжки.

Фото: pixabay.com

Чим підживити полуницю після плодоношення?

Після того, як зібрано врожай полуниці та проведено обрізку листя, полуницю потрібно удобрити азотом, щоб вона наростила листя до зими і перезимувала у такому вигляді.

Можна використовувати Карбамід (1 ч. л. на 10 л води) або комплексне добриво зі значним вмістом азоту (1 ст. л. на 10 л води).

Також підійде рідке добриво на основі попелу. Для цього беремо 1-1,5 склянки попелу, розводимо в 10 л води і настоюємо 1-2 дні. Потім отриманий розчин нейтралізуємо, додаючи до нього 9% оцет. Таке підживлення краще використовувати в кінці літа або восени.

Також полуницю після плодоношення потрібно не забувати поливати. Якщо періодично йде дощ, полив потрібно проводити раз на тиждень, а якщо погода спекотна раз на 5 днів.

Особливу увагу потрібно приділити також ремонтантній полуниці – сорту, який отримав свою назву за здатність давати кілька врожаїв на рік (з кінця травня до перших заморозків). Таку полуницю після першого плодоношення необхідно мінімально обрізати (видалити пошкоджене листя), обробити, якщо потрібно, від шкідників, та внести добрива. У липні ремонтантну полуницю можна підживити Карбамідом, а за 2-3 тижні – комплексним добривом.

Цікаві новини для вас:

  1. Сіль, вапно, попіл та інші народні методи боротьби зі слимаками на городі.
  2. Як поливати огірки у спеку, щоб не обсипалися зав'язі: важливі поради.
  3. Вранці чи ввечері: коли краще поливати помідори, щоб захистити їх від хвороб.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не лише у Єфросиніної і Денисенко: у кого з відомих українок чоловіки служать у ЗСУ

Чимало знаменитих жінок чекають своїх чоловіків з війни. Серед них - Маша Єфросиніна, Наталка Денисенко, Марічка Падалко, Людмила Барбір

Павло Зібров показав мальовничі краєвиди з вершини "Батьківщини-Матері"

Павло Зібров побував на вершині величного монументу Батьківщина-Мати. Він показав красиві краєвиди Києва

Рано чи пізно ми всі воюватимемо: лідер гурту "Друга Ріка" розповів, чи варто мобілізувати артистів

Валерій Харчишин розповів, що думає про мобілізацію артистів. Музикант активно допомагає українській армії