Лайм

Що посадити на городі у липні, щоб отримати врожай до осені: 9 скоростиглих культур

Візьміть собі на замітку

В липні у дачників починається гаряча пора, адже можна починати збирати врожай огірків та інших овочевих культур, а також фруктів та ягід. У той же час цей місяць – найкращий, щоб посіяти та посадити безліч скоростиглих культур, при цьому не забуваючи орієнтуватися на місячний посівний календар. theLime вирішив докладніше розповісти, як правильно підготувати ґрунт і які рослини ви ще встигнете виростити до осені.

Фото: pixabay.com

Багато господарів знають, що якщо посіяти навесні редьку, ріпу, моркву, буряк, пастернак і кореневу петрушку, вже до кінця липня-серпня вони досягають максимальних розмірів і готові до збирання. Але відправляти їх у льох ще зарано: дуже важко створити необхідні умови, коли на вулиці спека. А от якщо їх посіяти влітку, вони дозріють восени, коли їх можна закладати на зберігання на зиму.

У липні необхідно віддавати перевагу скоростиглим гібридам та сортам. Необхідно пам'ятати і про сумісність культур та сівозмін: вибираючи рослину для літньої сівби, враховуємо, що вона має бути з іншого ботанічного сімейства і не мати спільних шкідників та хвороб.

Перед посівом у липні потрібно ретельно підготувати грядку: видаляємо рослинні залишки та бур'яни, перекопуємо її, поливаємо декілька разів – так, щоб ґрунт просочився на глибину 10-15 см. При необхідності вносимо добрива: 30 г сечовини, 45 г суперфосфату та 15-20 г сульфату калію на квадратний метр.

Літні повторні посіви часто страждають від нестачі вологи в ґрунті, тому краще висівати пророщене насіння в заздалегідь добре пролиті водою борозенки.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Дощі в Україні: як вберегти рослини на городі від надлишку вологи і хвороб.

Які скоростиглі культури можна посадити у липні?

1. Кріп

Кріп можна сіяти кожні 15-20 днів протягом усього літа. Оскільки насіння сходить повільно, його потрібно заздалегідь замочити. Грядка має бути добре освітленою, а грунт досить родючим. На квадратний метр вносимо відро (10 л) перегною та 1 ст. л. нітрофоски чи іншого комплексного мінерального добрива. Головне – не загущаємо посівів.

2. Салат

Рекордсмен із дозрівання – крес-салат. Його зелень виросте вже за два тижні. Листовий салат росте дещо повільніше – приблизно місяць. Як тільки з'являться сходи, потрібно неодмінно прорідити їх, інакше рослини витягнуться, а листя зав'яне і загине. Щоб розетка була пишнішою, не забуваємо, що салат вологолюбна культура: полив у суху погоду обов'язковий.

3. Петрушка

У липні ще можна посадити петрушку, тоді вона дасть щедрий урожай наприкінці сезону.

4. Цибуля-порей

Так як і петрушка, цибуля-порей порадує вас зеленню в кінці сезону. А наступної весни продовжить свій ріст, зійшовши раніше за інші культури.

5. Шпинат

Замочуємо насіння у воді на декілька годин, висіваємо, і через тиждень мають з'явитися сходи. А ще через два тижні врожай можна буде збирати.

6. Рукола

Насіння руколи сходить вже на 5-6 день. Грунт для цієї культури повинен бути досить родючим і вологим.

7. Редиска

Редиску сіють у липні з інтервалом у два тижні. Світловий день стає коротшим, але коренеплоди все одно виростуть соковитими та ніжними, якщо в ґрунті достатньо азоту.

8. Дайкон

Посіяний у середині літа і зібраний у жовтні дайкон добре зберігається, не втрачаючи свіжості до березня. Крім того, посів його саме в цей час знижує ризик пошкодження хрестоцвітою блішкою, капустяною совкою та іншими шкідниками.

9. Бобові

Горох, квасоля та боби дозрівають досить швидко. До того ж усі вони холодостійкі культури. Насіння потрібно попередньо замочити на 10-12 годин, а грядку добре полити.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Навіщо поливати і кропити помідори розчином аспірину: секрет цього засобу знають не всі.
  2. Чому на листі капусти з'явилися дірочки і що робити, щоб врятувати її від шкідників.
  3. Жовтіє листя огірків: які народні засоби допоможуть врятувати їх від загибелі.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Говорять про вас за вашою спиною: які знаки Зодіаку найбільш лицемірні

Астрологи назвали знаки Зодіаку, які є лицемірами та говорять за спиною - у списку опинилися Близнюки, Терези і Скорпіони

Що відомо про Максима Самчика - актора з серіалу "Одна родина", який підкорив серця українців

Що відомо про українського актора Максима Самчика, який зіграв Максима Куца в серіалі "Одна родина"

Дочка Емінема вийшла заміж: дівчина зворушила мережу теплими родинними фото

Хейлі Джейд Скотт вийшла заміж за свого обранця Евана МакКлінтока - який вигляд мали наречені, дк було весілля