Лайм

Підготовка винограду до зиму: чим підживити, обробити і вкривати лозу восени

Не переплутайте послідовність дій

Перед настанням холодів виноградні кущі потрібно підживити, щоб у ґрунт потрапили поживні елементи, які рослини витратили протягом сезону, а також обрізати та укрити різними матеріалами, щоб вони не загинули від морозів та гризунів. theLime вирішив докладніше розповісти, як правильно підготувати виноград до зими.

Читайте також: Чим не можна вкривати виноград на зиму: є ризик привабити гризунів.

Як обрізати виноград?

На виноградному кущі слід не просто виконати стандартну обрізку, а добре придивитися і видалити кожен пагін, уражений хворобами або шкідниками.

Не варто занадто рано обрізати виноград восени, адже якщо це зробити відразу після збирання врожаю, можна серйозно послабити рослину та залишити її на зиму без запасу поживних речовин.

Тому проводити обрізку потрібно після перших заморозків або відразу після листопада, коли в кущі відбувається відтік поживних речовин в кореневу систему.

Фото: pinterest.com

Як і чим обробити виноград?

Відразу після обрізки лозу потрібно обробити спеціальними фунгіцидами, здатними не тільки вбити патогенні організми, а й на певний період убезпечити її від подальшого інфікування. Фахівці радять провести обробку куща з обприскувача розчином мідного чи залізного купоросу 3-5%. Бажано ретельно обприскати виноград - так, щоб засіб потрапив на всі його частини.

Читайте також: Чи потрібно обробляти виноград на зиму перед укриттям: цей метод часто критикують.

Чим підживити виноград?

Щоб виноград пережив зиму і навесні пішов у ріст, він має бути сильним. Досягти цього можна за допомогою мінеральних та органічних добрив, які необхідно вносити протягом усього сезону.

Щоб допомогти лозі визріти, необхідно підживити виноградний кущ калієм. Для цього застосовують деревний попіл і сірчанокислий калій, що не містить хлору. Проводити слід як стандартні, так і позакореневі підживлення.

Норма для дорослого куща – 30 г калію, який необхідно розчинити у відрі води, або настій деревного попелу (1 л золи розвести у відрі води, витримати декілька днів).

Як укривати виноград?

Поспішати з укриттям винограду теж не варто - робити це необхідно, коли земля трохи промерзне. Лозу необхідно зв'язати і пригнути до землі заздалегідь, можна і через кілька днів після обрізки. Покривний матеріал повинен бути поруч, щоб у будь-який момент ви могли накинути його на виноградний кущ.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Озимий часник зійшов восени: що робити, щоб не погіршити ситуацію ще більше.
  2. Чим небажано вкривати троянди на зиму: є ризик закисилити грунт та привабити гризунів.
  3. Через теплу осінь на хризантемах з'явилася попелиця: як врятувати квіти від шкідників.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Другий півфінал "Євробачення 2024" у Мальме: онлайн-трансляція масштабного шоу

Другий півфінал Євробачення 2024 9 травня - дивитися онлайн трансляцію конкурсу - хто виступає та як голосувати за виконавців

Що відомо про Таню Муіньо, яка поставила номер для України на "Євробаченні-2024"

Хто така Таню Муіньо - постановниця сценічного виступу alyona alyona та Jerry Heil на "Євробаченні-2024"

Дизайнерка показала, який вигляд має кольчуга, через яку alyona alyona впала на "Євробаченні"

alyona alyona впала на одній з репетицій перед Євробаченням 2024 через кольчугу - авторка прикраси показала її фото та процес створення