Лайм

Чим небажано вкривати троянди на зиму: є ризик закисилити ґрунт і привабити гризунів

Садівники знають про ці недоліки

Напередодні перших заморозків садівники прагнуть вкрити троянди на зиму, щоб зберегти в ґрунті тепло та вологу до самої весни. Для цього вони використовують мульчу, яка є під рукою: тирсу, солому, опале листя та іншу органіку. Однак далеко не всі ці матеріали добре підходять для троянд. Більше того, деякі можуть навіть зашкодити "королевам саду".

Читайте також: Чим не можна вкривати виноград на зиму: є ризик привабити гризунів.

Фото: Getty Images

Хвоя

Хвоя – популярний матеріал для мульчування грядок та клумб. Соснові та ялинові голки – легкі, добре пропускають вологу, забезпечують ізоляцію і навіть захищають рослини від деяких комах-шкідників. Однак надлишок хвої в розарії може закислити ґрунт, що пригнічує розвиток квітів. Якщо у вас є хвоя, краще використовувати її для мульчування гортензії, хризантеми, жимолості.

Тирса

Тирса, тріски і деревна кора - ще один фаворит у садівників-городників. Ці матеріали дійсно добре зберігають тепло в ґрунті, а також пропускають воду і не дають їй швидко випаровуватися. Але використовуючи тирсу для мульчування троянд, ви ризикуєте значно знизити рівень азоту в ґрунті. Це загрожує його закисленням, а також загниванням та появою плісняви.

Читайте також: Чи потрібно обрізати хризантеми на зиму: правила осіннього догляду за квітами.

Опале листя і сіно

Найдоступніші варіанти мульчі також можуть не сподобатися трояндам. Хоча така мульча добре впоражться із захистом ґрунту від морозів, її використання має ряд недоліків. Серед них - ризик появи плісняви та слимаків, сприятливе середовище для гризунів, підвищення кислотності ґрунту. Листя волоського горіха та фруктових дерев теж не надто корисне для зимового укриття троянд, оскільки може занести личинки шкідників.

То яка ж мульча найкраще підходить для укриття троянд? Все залежить від ваших ресурсів, а також погодних умов узимку. Наприклад, гравій допоможе утримати вологу і запобігатиме появі бур'янів. Він підходить для сухих та вітряних місць, також його можна легко переміщувати для підживлення троянд.

Читайте також: Як підсушити сирий підвал швидко та без ремонту: допоможуть народні методи.

Фото: Getty Images

Компост - це органічна мульча з різних садових відходів. Він може поліпшити текстуру ґрунту, вологість та родючість, а також стати джерелом гумусу. Він підходить для глинистих ґрунтів і його легко приготувати в домашніх умовах. Однак його, можливо, доведеться змішувати з іншими матеріалами, щоб уникнути занадто щільного прошарку.

Яку б мульчу ви не вибрали, обов'язково вносьте її після обрізання та підживлення троянд. Зберігайте шар товщиною близько 5-10 см навколо основи троянд, залишаючи трохи місця навколо стебел. Мульчування троянд допоможе їм добре рости і цвісти протягом усього сезону.

Раніше ми розповідали, як правильно обрізати троянди на зиму.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Покладаються на друзів: 4 знаки Зодіаку, які будують кар'єру завдяки зв'язкам

Астрологи назвали знаки Зодіаку, які будують кар'єру через друзів - це Овен, Близнюки, Скорпіон, Лев - пояснення

Існують чіткі правила: як правильно вносити добриво з попелу, щоб не нашкодити рослинам

Як правильно використовувати попіл на городі, як приготувати з нього універсальне добриво для овочів, які оптимальні дози  

Даша Квіткова показала ніжну сукню із зав'язками у найпопулярнішому кольорі літа: як її носити

Відома блогерка Даша Квіткова продемонструвала в мережі, з чим поєднувати коротку білу сукню із зав'язками на спині, щоб виглядати стильно