Лайм

Як ви смієте! Школярка Грета Тунберг виступила на саміті ООН з емоційною промовою про клімат

Сьогодні юну активістку цитують чи не всі світові ЗМІ

У серпні цього року шведська школярка Грета Тунберг перетнула Атлантичний океан на парусній яхті, щоб стати учасницею нью-йоркського саміту ООН зі зміни клімату. У понеділок, 23 вересня, на його відкритті дівчина виступила з емоційною промовою, яку сьогодні цитують ледь не всі світові ЗМІ.

Вперше з такою ж активністю про Тунберг заговорили у 2018 році. Тоді школярка влаштувала страйк біля будівлі парламенту в Стокгольмі і заявила, що відмовляється ходити до школи по п'ятницях до тих пір, поки політики не почнуть виконувати Паризьку хартію по клімату. Її акція привернула увагу школярів у різних країнах, саму ж Тунберг номінували на Нобелівську премію миру та ввели до кола політиків, дозволили відвідувати міжнародні конференції. Читайте нижче головні цитати юної активістки з відкриття саміту ООН.

"Все це неправильно. Я не повинна бути тут, мені слід було б повернутися до школи. Своїми порожніми промовами ви вкрали мої мрії і моє дитинство. Починається масове вимирання, але все, про що ви можете говорити, - це гроші і казки про нескінченне економічне зростання. Як ви смієте!"

"Протягом 30 років наука ясно вказувала на небезпеку глобального потепління. Ви говорите, що розумієте, наскільки серйозною є проблема. Але я відмовляюся вірити в це: якби ви все розуміли і продовжували ігнорувати, це було б злочином".

Також у вересні цього року Грета Тунберг зустрічалася з колишнім президентом США Бараком Обамою. Як зазначила активістка, бачитися з чинним гарантом, який абсолютно не сприймає питання клімату всерйоз, вона не бачить ніякого сенсу. З Обамою дівчина швидко знайшла спільну мову і обговорила питання глобального потепління.

"Популярна пропозиція вдвічі знизити шкідливі викиди до атмосфери за 10 років дасть нам 50-відсоткову ймовірність того, що температура на планеті зросте менш ніж на півтора градуси за Цельсієм. Може, вас влаштовують 50%. Але цей прогноз розрахований на те, що моє покоління і покоління моїх дітей очистять повітря від сотень мільярдів тонн вашого вуглекислого газу за допомогою технологій, які ледь існують. 50-відсотковий ризик нас не влаштовує - адже саме нам доведеться мати справу з наслідками".

"Ви підставляєте нас. Але ми починаємо розуміти, що ви зрадники. На вас звернені погляди майбутніх поколінь. І якщо ви нас обдурите, ми ніколи не пробачимо. Світ прокидається. Зміни наступають, хочете ви цього чи ні".

  • Читайте також на The Lime, як хлопець попросив у ефірі грошей на пиво, а в підсумку зібрав 1 млн доларів для дитячої лікарні.
  • Користувачі соцмереж активно обговорюють героїчні вчинки хлопця з США, який не просто так одягнув костюм Бетмена. В образі супергероя коміксів DC він рятує бездомних тварин і тішить мережу кумедними фото.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Чому не можна викидати шкаралупу від крашанок: куди її подіти після Великодня

Чому шкаралупу від освячених у церкві яєць не можна викидати, а також куди її можна закопати і як використовувати як добриво  

Як зберігати паски, щоб вони не черствіли: секрети досвідчених господинь

Як та де найкраще зберігати паску, щоб вона не ввібрала в себе сторонні запахи, не стала черствою і не покрилася пліснявою 

Як зробити густу і красиву помадку для паски: рецепт із маршмелоу

Як у домашніх умовах приготувати смачну глазур із зефіру маршмелоу, щоб швидко прикрасити домашні паски перед світлою неділею