Лайм

Готуємо стіл на Щедрий вечір: 7 страв, без яких Старий Новий рік не зустрічають

Що потрібно обов'язково приготувати на святковий стіл

Зовсім скоро настане ще одне знамение зимове свято - Старий Новий рік, перед яким йде Щедрий вечір. У цей день прийнято не тільки збиратися з близькими і дарувати подарунки, а й накривати пишний стіл. У цьому матеріалі ми розповімо вам, які страви за традицією обов'язково потрібно подавати в це свято.

Вареники

Щедрий вечір, який відзначається напередодні Старого Нового року 14 січня, не дарма називається саме так. У цей день прийнято влаштовувати справжній бенкет, дозволяючи собі найрізноманітніші смаколики. Обов'язковим атрибутом святкового столу є вареники. Приготувати їх можна на будь-який смак і з найрізноманітнішою начинкою - з грибами, з ягодами, з крупою або сиром.

Але найпопулярнішими є традиційні вареники з картоплею. Зазвичай їх подають зі сметаною і прикрашають дрібно нарізаною зеленню. Святкові вареники не обов'язково ліпити самостійно, але вважається, що саме блюдо, зроблене своїми руками, принесе більше користі. І в цьому є частка істини, адже така їжа буде не тільки більш натуральною, але і послужить хорошим приводом провести вечір в колі родини за приготуванням.

Млинці

Ще одне традиційне блюдо на Старий Новий рік - млинці. Найчастіше готують тонкі млинці, схожі на ті, які робляться на Масляну. Начинка може бути найрізноманітнішою, від сиру, різного фаршу і сиру, до риби, ікри, варення або солодкого крему. Тут кожен може включити фантазію і створити частування на свій смак.

Ковбаси

Вважається, що на святковому столі 14 січня обов'язково повинні бути ковбаси. І бажано, щоб їх було кілька видів. Можна красиво нарізати і розкласти на святковій тарілці 2-3 види ковбас з магазину, або ж приготувати домашню ковбасу своїми руками.

Свинина

Страви зі свинини теж завжди подають в цей святковий вечір. Можна приготувати на вечерю холодець, запекти в духовці ребра з медом і спеціями, зробити битки або ж приготувати печеню.

Також хорошим варіантом будуть різні закуски і рідкі страви зі свинини - невеликі котлетки, м'ясні рулети, запіканки зі свининою і овочами, м'ясні соуси або ж гарячий ароматний суп.

Щедра кутя

На Щедрий вечір, як і на Різдво, прийнято готувати кутю. Але Щедра кутя трохи відрізняється від різдвяної. У неї прийнято класти побільше різних інгредієнтів.

Традиційний рецепт такий куті досить простий: потрібно відварити пшеничну крупу (400 г), потім взяти мак (200 г), залити його окропом на 15 хвилин. Після цього слід дрібно нарізати волоські горіхи, мигдаль, родзинки та інші сухофрукти (чим більше їх буде, тим більше солодкої і ароматною вийде кутя).

Мед (100 г) потрібно залити гарячою водою, перемішати і додати до сухофруктів і горіхів. Ну а в самому кінці приготування треба змішати всі зазначені інгредієнти між собою, додати до них столову ложку вершкового масла і 1 столову ложку коньяку.

Компот

На Старий Новий рік дуже часто варять різні компоти. Найпопулярнішим є компот із сухофруктів. Його дуже просто приготувати, досить взяти будь-які сухофрукти на ваш смак, залити їх водою так, щоб рідини в каструлі було вдвічі більше, ніж фруктів. Додати цукор (якщо потрібно) і варити на повільному вогні близько години.

Страви з салом

Важливо, щоб на святковому столі на Щедрий вечір було сало або страви з нього. Можна як просто нарізати сало невеликими шматочками і подати його в якості закуски, так і приготувати різні паштети.

Наприклад, ви можете пропустити сало через м'ясорубку, додати спеції і зелень, потім викласти цю масу в гарний посуд і прикрасити зверху кільцями цибулі або гілочками петрушки.

Найсоковитіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Шоколадні гнізда – оригінальна прикраса для пасок: як зробити солодкий великодній декор

Як в домашніх умовах зробити шоколадний декор для пасок у вигляді гнізд, щоб гарно прикрасити традиційну великодню випічку

Монохромні рішення і вертикалі: стилістка назвала правила для оптичного видовження силуету

Стилістка продемонструвала в мережі, який одяг, взуття та аксесуари підібрати, щоб витягнути силует та здаватися стрункішою

Спаржа стає все більш популярною в Україні: як вирощувати її на своїй ділянці

Чим корисна спаржа, коли сіяти насіння на розсаду, як правильно її вирощувати та чим підгодовувати, а також коли можна збирати врожай