Лайм

Як приготувати капусняк із квашеної капусти: класичний рецепт

Готуємо вдома традиційний український суп

Після важкого робочого дня, коли часом і не встигаєш нормально пообідати, хочеться приготувати щось смачненьке. І якщо ви втомилися від новомодних рецептів з TikTok, спробуйте зробити традиційний український суп капусняк. theLime ділиться з вами покроковою інструкцією, як його приготувати.

Капусняк - традиційний український, російський, білоруський, словацький і польський суп з квашеної капусти. Існує кілька варіантів його приготування: наприклад, в українській кухні капусту віджимають від розсолу, а при підвищеній кислотності попередньо промивають водою чи навіть відварюють. А в польській кухні - навпаки, варять більш кислий варіант з невіджатої капустою.

Щоб зробити смак капустняка більш насиченим, пропонуємо урізноманітнити класичний рецепт грибами.

Інгредієнти: м'ясний бульйон або вода (2,5 л), картопля (2 шт.), пшоно (2 ст. л.), цибуля (1 шт.), морква (1 шт.), квашена капуста (300 г), гриби (250 г), цукор (1 ч. л.), корінь петрушки або селери (0,5 ст. л.), зелень петрушки, сіль, перець чорний мелений.

Фото: pinterest.com

Приготування:

Картоплю миємо під проточною водою, чистимо, ріжемо середнім кубиком. Цибулю і моркву також миємо, чистимо. Моркву тремо на крупній терці, а цибулю - дрібно рубаємо.

На грибах зрізаємо темні плями на ніжках і на капелюшку, а також місце старого зрізу. Відварюємо їх у солоній воді 5-7 хвилин, потім ріжемо середнім кубиком. Квашену капусту подрібнюємо в м'ясорубці або блендері.

Заливаємо окропом і проварюємо в окремій каструлі 20 хвилин. Паралельно в іншій каструлі варимо в бульйоні або воді пшоно. Кидаємо крупу в киплячий бульйон.

Окремо робимо зажарку: на сковороду з рослинною олією викладаємо цибулю, моркву і відварені печериці або лісові гриби. Коли пшоно провариться 10 хвилин, додаємо сиру картоплю і зажарку.

Потім додаємо проварену капусту, але зробити це необхідно практично в самому кінці - коли картопля вже звариться.

Зрештою додаємо зелень, сіль і спеції за смаком, чекаємо, поки все разом провариться ще буквально 3-5 хвилин і знімаємо з плити. Накриваємо кришкою - капусняк повинен настоятися близько 5-10 хвилин.

Подаємо зі сметаною, а любителі гострого можуть додатково поперчити суп.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

12 страв на Святвечір: добірка простих і смачних рецептів

Розповідаємо, які 12 традиційних українських страв треба приготувати на Святвечір - прості рецепти

Геніальний лайфхак допоможе зібрати дрібні предмети за хвилину

Експерт з прибирання показала лайфхак зі шкарпеткою, який допоможе зібрати дрібні предмети з підлоги

Часниковий хліб, на запах якого прибіжать сусіди: простий рецепт до вечері

Фудблогерка розповіла, як приготувати ніжний і ароматний часниковий хліб з сиром і травами