Як і будь-яка інша страва, звичайна шарлотка з яблуками готується у всьому світі по-різному. Це хороший привід поекспериментувати на кухні та приготувати на десерт щось оригінальне. Нещодавно ми розглядали рецепт шарлотки по-французьки із залишків білого хліба, а сьогодні дізнаємося, як яблучний пиріг печуть у Польщі без додавання яєць.
Щоб приготувати шарлотку по-польськи, зберемо наступні продукти: яблука (1 кг), ваші улюблені горіхи (70 г), масло вершкове (150 г), борошно (300 г), розпушувач (0,5 ч. ложки), сметана (80 г), цукрова пудра (100 г), ванільний цукор (1 ч. ложка), сіль (¼ ч. ложки). При бажанні в пиріг також можна додати корицю (за смаком).
Як приготувати шарлотку з яблуками за польським рецептом
Заздалегідь просійте борошно. Подрібніть у кавомолці горіхи (до слова, це може бути мигдаль, арахіс, кешью, волоський горіх). Якщо горіхів у вашій шарлотці не буде, замініть їхню кількість борошном.
Додайте просіяне борошно до подрібнених горіхів, далі - ванільний цукор, розпушувач та цукрову пудру. Все ретельно змішайте. Додайте м'яке вершкове масло та продовжуйте змішувати до отримання однорідної маси.
До отриманої маси додайте сметану, добре перемішайте. Накрийте готове тісто для шарлотки харчовою плівкою і приберіть у холодильник. Приступайте до начинки.
Промийте яблука, очистіть від шкірки, корінців та серцевин. Поріжте на великі шматочки. Викладіть яблука на суху сковороду, вмикніть невеликий вогонь і доведіть їх до м'якості. Не забувайте помішувати. Дайте начинці охолонути і на цьому етапі додайте до неї корицю.
Дістаньте тісто з холодильника, розділіть його на дві частини. Меншу загорніть у харчову плівку та поверніть до холодильника. Іншу викладіть у форму для випікання. Перед цим її дно та боки застеліть пергаментом і розрівняйте тісто за формою, не роблячи бортиків.
Розігрійте плиту до 180 градусів та помістіть у неї отриманий корж на 20 хвилин. Попередньо можна зробити в ньому кілька проколів зубочисткою для більш легкого проходження повітря.
Вийміть корж з плити, викладіть на нього яблучну начинку. Розрівняйте. Зверху на начинку рівномірно розподіліть залишки тіста. Поверніть шарлотку в духовку та печіть ще 40-50 хвилин також при 180 градусах. Ознакою готовності буде рум'яне тісто та серединка пирога, яка помітно підніметься.
Дайте готовій шарлотці охолонути (10-15 хвилин) і сміливо подавайте на стіл. При бажанні пиріг можна прикрасити цукровою пудрою, цукатами, шоколадом, горіхами, родзинками та іншими сухофруктами.
- Немає часу на експерименти? Читайте також на theLime, як приготувати просту та швидку шарлотку за 20-30 хвилин.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.