До Різдва-2022 залишилися лічені дні, тому багато господинь вже задаються питанням: що приготувати на Святвечір? Згідно з давньою традицією, на столі має бути 12 пісних страв – це число відповідає кожному місяцю року, а також воно дорівнює кількості апостолів Ісуса Христа.
Перша у списку кутя – це головна страва різдвяного столу. Наші пращури вірили, що починати трапезу варто саме з цієї каші, адже таким чином люди виявляють турботу до душ померлих. Пшеничні зерна з медовою водою є символом життя, яке приходить і знову відроджується.
Друга страва різдвяного столу – голубці. Їх готують з м'ясного або овочевого фаршу, до якого додають відварений рис. Потім начинку потрібно загорнути в капустяне листя, надавши голубцям необхідну форму.
Також на столі обов'язково мають бути вареники. Виріб із прісного тіста можна приготувати з різними начинками: як солодкими, так і солоними.
Смажена риба - страва, без якої теж не можна обійтися на Різдво. Також допускається варіант приготування заливної риби.
Мариновані гриби готуються з використанням оцтової кислоти, лимонної кислоти, натурального винного та яблучного оцту. А для того, щоб їх замаринувати, господині використовують різні спеції: лавровий лист, запашний перець, гвоздика та кориця. За рахунок цього страва має слабо виявлений кислий смак.
Борщ із вушками – борщ, до складу якого входять вушка – маленькі варенички з яєчного тіста з начинкою.
Тушкована капуста з грибами – ще одна страва, яку прийнято готувати на різдвяні свята.
Узвар навряд чи зможуть замінити будь-які газовані чи інші готові напої. Крім того, цей напій стане ідеальним доповненням до різдвяної куті.
Капуста з горохом раніше була обов'язковою стравою на різдвяному столі. Зараз господині готують її не так часто.
Печені яблука – це варіант пісної різдвяної страви. Найчастіше цей фрукт запікають із медом та родзинками. Також можна урізноманітнити смак різними спеціями.
Також на святковому столі можна побачити грибну юшку.
У списку 12 різдвяних страв є холодні салати, які в окремих випадках можуть замінити гарнір. Більшість господарок готують вінегрет з відвареного буряка, картоплі, квасолі, моркви, а також квашеної капусти або солоних огірків.
Існує певна послідовність споживання страв на Різдво. Спочатку пробують кутю і голубці, вареники, смажену рибу, капусту та інше, і запивають узваром. Відповідно до старої традиції, діти несуть святкову вечерю бабусі та дідусеві.
Чого не повинно бути на святковому столі:
- екзотичних продуктів
- м'яса (для тих, хто постує)
- алкоголю, тому що вважається, що Різдво потрібно зустріти з ясним та світлим розумом.
- Раніше theLime поділився з вами простими рецептами пісних салатів на Святвечір, які сподобаються вашим рідним.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підпишіться на канал theLime і дізнайтеся більше про них.