Для багатьох людей кава - один із найулюбленіших напоїв. І це зовсім не дивно, адже він дає почуття бадьорості та енергії на весь майбутній день. Однак не всі шанувальники ароматного напою знають, як правильно його варити в турці на плиті. theLime розібрався у цьому питанні і розповість про основні принципи приготування.
Як готувати мелену каву в турці на плиті: покрокова інструкція
Для турки підійде найдрібніший помел, консистенція якого нагадує цукрову пудру. Пропорції для такого способу варіння: 1-2 чайні ложки на 100 мл води.
- Висипаємо каву в турку (за бажанням додаємо цукор та інші сипучі інгредієнти), вливаємо половину води кімнатної температури.
- Чекаємо, поки кава перестане випускати бульбашки повітря ("цвісти").
- Додаємо в турку залишок води, в яку попередньо додаємо інші рідкі інгредієнти, наприклад молоко або мед (за бажанням). Рівень рідини повинен бути не вище місця звуження ємності, інакше при нагріванні піна виплеснеться назовні.
- Ставимо турку на плиту на маленький вогонь. Якщо є час, то можна тримати турку в руці над вогнем.
- Через хвилину перемішуємо вміст, щоб у каві не залишалося грудочок. Після чого перемішувати більше не потрібно.
- Важливе уточнення: у жодному разі не можна допустити, щоб кава закипіла. Як тільки піна в турці почне підніматися (це відбувається при температурі 95-96 °C), каву разом із гущею слід перелити в попередньо нагріту чашку.
- Приблизно 2-3 хвилини знадобиться для того, щоб завершився процес екстракції та осіла гуща. Після цього можна куштувати ароматний напій.
Типові помилки при приготуванні:
- неякісна вода - вона може бути занадто жорсткою або м'якою. Найкраще використовувати бутельовану воду.
- Турка не відповідає розміру порцій. Краще зварити каву в два прийоми, щоб вона не вилилася на плиту.
- Можна використовувати вже готову мелену каву, але краще перемолоти свіжу в кавомолці.
- Неправильна кількість води. Відміряти бажану кількість бажано в окремій ємності. За потреби можна додати цукор та поставити на слабкий вогонь. Від плити краще не відходити, поки напій не приготується.
- Доводити напій до кипіння не потрібно - це зіпсує його смак.
- Знімаємо турку з вогню та даємо піні опуститися. Можна перемішати каву лише один раз. Залишаємо каву на пару хвилин настоятися.
- Важливо прогріти чашки перед тим, як наливати в них каву. Наливаємо в них окріп, залишаємо на кілька секунд і виливаємо. Тепер можна розлити каву разом із піною.
- Раніше ми розповідали про те, як приготувати ряжанку в домашніх умовах. Такий напій люблять і дорослі, і діти.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.