Багато хто з нас знає, що останній тиждень перед Великоднем називається Страсним тижнем. У ці дні прийнято дотримуватися найсуворішого посту, багато молитися, а також завершити останні приготування до світлої неділі. Наші пращури вважали, що особливу силу має Чистий четвер - до сходу сонця в цей день необхідно скупатися, а потім приготувати Четвергову сіль. theLime ділиться з вами простими способами, як зробити цей оберіг в домашніх умовах і як його використовувати.
Четвергову сіль (чорну сіль) роблять особливим способом у ніч із середи на четвер або рано вранці в Чистий четвер Страсного тижня – у 2022 році цей день випадає на 21 квітня. Справа в тому, що через наявність у солі різних хімічних речовин при нагріванні відбувається ланцюг хімічних реакцій і вона чорніє. Таку сіль здавна готували у печі, а потім святили у церкві та зберігали вдома біля ікон. Вважали, що вона має цілющі властивості та захищає від різних хвороб, особливо при захворюваннях шкіри, також її використовували для очищення організму. Головне правило під час приготування – вдома має бути тиша.
Як зробити Четвергову сіль в домашніх умовах?
1. Четвергова сіль з травами
Беремо сіль, чорний хліб, розмарин, м'яту, мелісу та материнку. Хліб ріжемо або ламаємо на шматочки і перемішуємо з водою, щоб він розм'якшився, потім додаємо до нього сіль та перетерті у ступці трави. Ставимо в духовку і випікаємо. Коли сіль почорніє – вона готова. Чекаємо, поки вона охолоне, просіюємо її та прибираємо в мішечок для зберігання.
2. Четвергова сіль з житнім борошном
Необхідно взяти 1 кг солі та 10 ст. л. житнього борошна. Сіль висипаємо в чавунну сковороду, перемішуємо дерев'яною ложкою та ставимо на вогонь. Нагріваємо її, перемішуємо і читаємо "Отче наш" тричі. Потім знімаємо з плити і чекаємо, поки вона охолоне. Просіюємо її і пересипаємо в полотняний мішечок для зберігання, ретельно зав'язуючи.
3. Четвергова сіль з капустяним листям
Знімаємо з капусти зелене листя, подрібнюємо за допомогою блендера та змішуємо із сіллю. Викладаємо отриману суміш на деко і запікаємо в духовці при температурі 180°С 40-60 хвилин. Коли сіль почорніє, виймаємо, охолоджуємо. Перетираємо і висипаємо в скляну баночку для зберігання.
Як використовувати Четвергову сіль?
У багатьох випадках Четвергову сіль використовують як оберіг. Наприклад, на Великдень нею солять освячені яйця, якими розговляються після служби у церкві.
Ємність із чорною сіллю можна поставити в центр столу для того, щоб її використовували люди, які потребують захисту від хвороб та злого ока.
Четвергову сіль можна додавати в купіль новонародженого, щоб він ріс сильним і здоровим.
Молоді дівчата використовують Четвергову сіль для вмивання. Її кидають у воду та замовляють воду на красу та здоров'я.
- Раніше ми розповіли, які головні страви готують на Великдень в Україні.
- Читайте також на theLime, як приготувати вологу здобну паску з медом за закарпатським рецептом.