Лайм

Що готують на Великдень в Україні: 5 головних страв, які мають бути на столі

Святкове меню потрібно заздалегідь продумати

Цього року в Україні Великдень або, як його ще називають, Воскресіння Христове відзначатимуть 24 квітня. Декілька тижнів перед святом віряни дотримуються Великого посту, під час якого не можна вживати м'ясо, молочні продукти та яйця. А вже у Світлу неділю накривають пишний стіл із безліччю страв. theLime вирішив докладніше розповісти, які з них мають бути на великодньому столі.

Паска

Кожна господиня знає, що перед Великоднем необхідно спекти паску – це здобний пасхальний хліб, який є символом Воскресіння Христа. Згідно з переказами, Ісус після воскресіння приходив до своїх учнів на трапезу, а ті в свою чергу залишали на столі місце і ставили в центр круглий хліб з горіхами та родзинками. Пізніше його стали пекти в храмах, а потім і в сім'ях, погоджуючись з тим, що разом із символом свята до кожного дому приходить Господь.

Паску необхідно пекти в Чистий четвер (в 2022 році це 21 квітня), а опару для неї досвідчені господині радять поставити ще напередодні - тобто в середу ввечері. Категорично не можна робити її у Страсну п'ятницю, оскільки цей день вважається жалобним. Також дозволяється пекти паски у Велику суботу (в 2022 році це 23 квітня) напередодні Великодня.

Існує безліч рецептів, як приготувати паску і чим її прикрасити. Однак головне – робити це необхідно з чистими помислами, попередньо прочитавши молитву. При цьому бажано, щоб у будинку ніхто не лаявся і не кричав, не було протягів та не грала гучна музика.

Фото: pinterest.com

Великодні яйця

Крім паски, в центрі святкового столу повинні бути фарбовані яйця - крашенки або писанки. Крашанки - це зварені яйця, пофарбовані натуральним барвником, а писанки - розписані вручну символи свята. Писанки ніколи не варять і не їдять, намагаються не розбити і зберегти якомога довше.

Пасхальне яйце – обрядова їжа та ритуальний символ у великодніх звичаях, обрядах та іграх. Його вручають усім гостям, подають жебракам, беруть із собою до церкви для освячення.

Варити та фарбувати яйця на Великдень прийнято у Чистий четвер або Велику суботу. Найчастіше їх фарбують у червоний колір, адже у християнстві яйце – це символ воскресіння, а червоний колір символізує кров розіп'ятого Христа.

Кожен колір має свою символіку:

червоний – це вічне життя і кров, яку Господь пролив в ім'я людства;

коричневий – родюча земля та благополуччя;

зелений – міцне здоров'я;

жовтий – багатство, успіх, захист від темних сил;

синій – близькість до Святого Духа та ангелів;

помаранчевий – звільнення від туги та смутку.

На сьогоднішній день існує безліч способів, як пофарбувати яйця до Великодня. Деякі господині використовують натуральні барвники (цибулеве лушпиння, буряковий і морквяний сік, відвар зі шпинату або кропиви, куркуму, каву, вино), а інші віддають перевагу штучним. Також яйця можна прикрасити різними наклейками та візерунками.

Фото: pinterest.com

Сирна паска (пасха)

Ще одна страва, яка має бути на святковому столі, - цей сирна паска (пасха). Вона має форму усіченої піраміди, яка символізує Труну Господню, де сталося воскресіння Ісуса. За іншою версією, сирна маса, як і сам сир, – це одна з найдавніших сакральних страв, пов'язана з родючістю та поклонінням божествам родючості.

Традиційно для приготування такої пасхи використовують спеціальну розбірну форму – пасочницю, на внутрішній стороні якої вирізані літери "ХВ", що означають вітання "Христос Воскрес!", а також хрест, списи, тростини, пророслі зерна, паростки та квіти, що символізують страждання та воскресіння Ісуса Христа. Ці малюнки та напис потім віддруковуються на готовій пасці.

Оскільки сирна маса повинна застигати в холодильнику не менше 12 годин, готувати її також рекомендується заздалегідь.

Фото: pinterest.com

М'ясні страви

Також на Великдень прийнято подавати на святковий стіл різноманітні м'ясні страви, адже до цього багато хто дотримувався суворого посту протягом 48 днів.

Як правило, в Україні на великодній стіл готують сало, буженину, домашню ковбасу чи холодець.

Сало, як правило, засолюють - це можна зробити з сіллю, часником, лавровим листом, кмином, насінням кропу та навіть з лушпинням і цукром.

Буженину готують зі свинини, телятини чи індички. Для приготування цієї страви підходить тільки безкістне м'ясо високої якості, найкраще взяти вирізку, окіст або лопаткову частину. М'ясо необхідно заздалегідь замаринувати, а потім запікати у духовці 1,5-2 години.

У сільській місцевості часто роблять домашню ковбасу з кишки. Для того, щоб ковбаса не була сухою, можна додати вершки, а також жирну частину м'яса.

Чимало господинь віддають перевагу холодцю зі свинини, яловичини чи курки. Готувати його досить довго та клопітно – від 6 до 12 годин. Тому зайнятися приготуванням цієї страви теж потрібно заздалегідь.

Фото: pinterest.com

Рибні страви

Риба вважається символом християнства, тому вона обов'язково має бути на великодньому столі. Можна запекти в духовці рибу зі спеціями та овочами у фользі, приготувати рибу в шубі з листкового тіста або побалувати рідних рибними котлетами. А досвідчені господині можуть зробити великодній рибний пиріг.

Фото: pinterest.com

Новини партнерів

Читайте також

10 оптичних ілюзій, від яких "вибухає" мозок - перевірте себе

Оптичні ілюзії змушують наш мозок бачити те, чого немає в об’єктивній реальності - розгляньте ці 10 картинок

Шарлотка без цукру та борошна - рецепт дієтичної випічки

Шарлотка без цукру та борошна - чудова дієтична випічка, секрет приготування - замість борошна в ній вівсяні пластівці

Жодних плям і розводів: несподіваний продукт допоможе вимити вікна до блиску

Експерти розповіли, чим помити вікна без плям і розводів - допоможуть пакетики випитого чаю