Лайм

Як приготувати вологу здобну паску з медом: закарпатський рецепт на Великдень 2022

Це рецепт для більш досвідчених господинь

Вже цієї неділі, 24 квітня, православні відзначатимуть Великдень або Воскресіння Христове. Перед цим світлим святом господині намагаються ретельно підготувати свій будинок, а також продумати пасхальне меню. І якщо ви вже робили пишну паску в мультиварці, цього разу приготуйте вологу здобну паску з медом за закарпатським рецептом. theLime ділиться з вами докладною інструкцією, як її спекти.

Інгредієнти для опари: молоко (1 л), дріжджі (100 г), цукор (2 ст. л.), борошно (10 ст. л.).

Інгредієнти для тіста: борошно (1 кг 600 г + 100 г), цукор (250 г), яйця (5 шт.), вершкове масло 82% (300 г), сіль (1 ч. л.), ванільний цукор (2 пакетикa), мед (50 г), горілка (1 ст. л.), рослинна олія (100 мл), сухофрукти (500 г).

Також потрібні картонні форми для випікання.

Фото: pinterest.com

Приготування:

Усі інгредієнти заздалегідь дістаємо із холодильника, щоб вони стали комнатної температури. Борошно необхідно просіяти через сито.

Спочатку займемося приготуванням опари. У миску наливаємо ледве тепле молоко і додаємо пресовані дріжджі - їх потрібно поламати і розкрошити руками. Потім всипаємо 2 ст. л. цукру та 10 ст. л. просіяного через сито борошна. Все ретельно перемішуємо вінчиком – має бути тісто, як на млинці. Накриваємо миску харчовою плівкою та прибираємо у тепле місце на 40 хвилин. Через зазначений проміжок часу опара має значно збільшитись у розмірах.

Для тіста в окрему миску розбиваємо яйця, додаємо цукор та ванільний цукор, трохи солі, рідкий мед та вершкове масло (його можна розтопити на паровій бані або в мікрохвильовій печі). Розмішуємо всі ці інгредієнти до однорідності за допомогою міксера – важливо, щоб розчинилися кристалики цукру.

Виливаємо в миску з опарою підготовлену яєчно-масляну суміш. Потім поступово вводимо просіяне борошно (найкраще в три етапи) і починаємо замішувати тісто. Також додаємо 1 ст. л. горілки – це необхідно для того, щоб паска швидко не почерствіла. Потім вимішуємо тісто руками, поступово додаючи ролинну олію, приблизно 15-20 хвилин.

Розділяємо тісто на дві рівні частини, викладаємо у великий посуд і зверху змащуємо олією. Накриваємо харчовою плівкою та залишаємо у теплому місці без протягів на 1 годину.

Тим часом підготуємо сухофрукти. Родзинки та курагу заливаємо окропом на 10-15 хвилин, потім зливаємо воду і викладаємо їх на паперові рушники. Курагу можна порізати на маленькі шматочки.

Через зазначений проміжок часу обминаємо тісто – тобто перемішуємо його у мисці. Потім додаємо підготовлені сухофрукти в тісто та вимішуємо його. Зверху змащуємо олією, накриваємо харчовою плівкою і залишаємо в теплі ще на 1,5 години.

За цей час тісто має добре підійти - знову обминаємо його руками.

Робочу поверхню та руки змащуємо рослинною олією. Беремо невеликий шматочок тіста і формуємо з нього шар із гладкою поверхнею зверху. Родзинки та сухофрукти бажано прибрати, щоб вони не пригоріли під час випікання. Викладаємо тісто у форму, заповнюючи не більше однієї третини, а по центру проколюємо його дерев'яною шпажкою, щоб виходило повітря. Ставимо форми з пасками на деко для випічки і прибираємо в тепле місце приблизно на 30-40 хвилин. Також із тіста можна зробити прикраси у вигляді косичок. Перед тим, як відправляти паски в духовки, змащуємо їх яйцем.

Духовку наперед розігріваємо до 170°С. Ставимо в неї деко з пасками і випікаємо маленькі паски 30-40 хвилин, а великі – близько 1 години.

Готові паски дістаємо з духовки і чекаємо, поки вони охолонуть. Зверху можна покрити білковою глазур'ю та прикрасити кондитерською посипкою.

Фото: pinterest.com

Новини партнерів

Читайте також

Привносять світло в життя інших: які знаки Зодіаку вважають найбільш позитивними

Представники яких зодіакальних сузір'їв прагнуть завжди бачити у всьому позитив, робити світ кращим і допомагати порадами  

Як підживити рослини черствим хлібом: натуральне добриво для поливу

Як у домашніх умовах приготувати натуральне добриво для рослин із залишків чорного хліба, що містить багато поживних речовин

Як смачно приготувати молоду картоплю: небанальний рецепт сезонної страви

Як у домашніх умовах приготувати молоду картоплю на сковороді із вершковим маслом, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї