Лайм

Як позбутися запаху гару підручними засобами: прості лайфхаки для дому

Необхідно відразу вжити заходів, щоб цей запах не в'ївся у меблі та шпалери

Кожна господиня хоча б раз у житті мала неприємну ситуацію на кухні, коли вона забувала про ту чи іншу страву в духовці або на плиті, внаслідок чого вона частково або повністю згорала. Це може статися і з електроприладом через перепади напруги, поломки або інші фактори. І якщо ви вже знаєте, як відмити пригоріле деко і плиту, радимо також взяти на замітку кілька лайфхаків, як позбутися запаху гару в будинку. theLime ділиться з вами простими порадами.

Фото: pinterest.com

Після того, як ви зрозуміли, що щось згоріло, треба діяти дуже швидко. По-перше, усуваємо згорілий предмет. При цьому не забуваємо повністю його загасити, щоб не спровокувати пожежу у сміттєвому баку. Потім беремо міцний пакет (або навіть декілька) і прибираємо в нього їжу або електроприлад, що згорів, герметично зав'язуємо і викидаємо в сміття.

По-друге, усуваємо запах диму. Відразу після того, як він з'явився, необхідно відкрити вікна та двері у всій квартирі або будинку, щоб створити хорошу циркуляцію повітря. Також можна увімкнути кухонну витяжку, вентилятор або кондиціонер. Робити це необхідно відразу ж, тому що запах гару дуже швидко в'їдається в тканинну оббивку, меблі та шпалери, а усунути його потім практично неможливо.

По-третє, видаляємо залишки забруднення з плити або духовки, коли вони повністю охолонуть. Якщо у вас газова плита, протираємо поверхню губкою, змоченою у розчині з рідиною для миття посуду, а якщо електрична – впоратися з цим допоможе засіб для миття скла та безворсова ганчірка. При цьому важливо діяти акуратно, щоб не пошкодити покриття варильної поверхні.

За допомогою яких народних засобів можна перебити запах диму та гару?

1. Прянощі (палички кориці, гвоздика, кмин, м'ята, лаванда)

Ставимо на плиту каструлю з водою і після закипання кидаємо в неї різні трави або спеції з яскраво вираженим запахом. Проварюємо близько 15-20 хвилин, щоб запах поширився у приміщенні.

2. Оцтовий розчин

Змішуємо в каструлі воду та оцет у співвідношенні 3:1 та ставимо на вогонь. Коли розчин закипить, зменшуємо вогонь до мінімуму та залишаємо "варитися" на 1,5 години.

3. Цитрусові фрукти

Щоб позбутися їдкого запаху гару, можна взяти кілька лимонів і апельсинів, порізати великими скибочками і відправити в каструлю проварюватися мінімум на півгодини. Повітря наповниться їх ароматом, який переб'є запах диму.

4. Сіль

Сіль добре вбирає неприємні запахи. Можна залишити невеликі ємності з сіллю в різних кімнатах на ніч або приготувати розчин. Для цього необхідно 10 ст. л. солі розмішати з 1 л теплої води та залишити ємність із розчином на 8-10 годин у приміщенні, де було джерело гару.

5. Кава

Необхідно взяти натуральну каву і подрібнити зерна в дрібну пудру. Потім насипаємо її в невеликі ємності (блюдця, чашки) і розставляємо по всій квартирі чи будинку. За кілька годин неприємний запах вивітриться.

Щоб запах гару зник якнайшвидше, необхідно також добре зволожити приміщення. Зробити це можна кількома способами:

    - розвісити вологі ганчірки, залишки тканин, рушники (найкраще махрові) та простирадла у приміщенні, де було загоряння. При цьому варто враховувати, що вивести запах диму з них практично неможливо – тому потрібно взяти старі вироби, які не шкода;

    - відкрити кран з гарячою водою. Гаряча вода випаровується швидше, ніж холодна, тому краще насичує повітря вологою;

    - якщо займання відбулося в кімнаті, ставимо туди тази та відра з гарячою водою;

    - найпростіший спосіб - увімкнути зволожувач або очисник повітря.

    Фото: pinterest.com

  • Раніше ми розповіли, як позбутися неприємного запаху у холодильнику.
  • Читайте також на theLime, як почистити килим у домашніх умовах.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Їхні звички відштовхують: які знаки Зодіаку найбільше дратують оточуючих

Астрологи назвали знаки Зодіака, які найбільше дратують інших через свої звички - у списку опинилися Раки, Водолії та Близнюки

На сонці чи в тіні: де краще садити баклажани, щоб мати великий врожай

Як правильно визначити оптимальне місце для висадки баклажанів на городі, в чому переваги та ризики вирощування в тіні та на сонці

Як приготувати млинці з м'ясною начинкою і соусом бешамель: простий рецепт

Млинці з м'ясною начинкою, запечені в духовці під соусом бешамель - смачна та ситна страва для всієї родини