Лайм

Коли необхідно пересіювати огірки, якщо вони не зійшли: названо максимальний термін

Врахуйте ці рекомендації у травні

Квітень в Україні видався холодним і на початку травня погода залишається нестабільною. У зв'язку з цим городники та садівники переживають за розсаду, яка ризикує замерзнути у холодному ґрунті. Деякі вже зіткнулися з проблемою при вирощуванні огірків, насіння яких не зійшло. Розповідаємо, у чому може бути причина та як своєчасно виправити ситуацію.

Фото: pixabay.com

Чому не зійшло насіння огірків

Зазвичай насіння огірків проростає дуже швидко, за 1-3 дні. Для цього їм необхідна правильна температура - не нижче +20°С і не вище +29°С. Грунт при цьому має бути вологим, але не мокрим, щоб насіння не запріло і не захворіло.

Якщо через 7 днів після посіву огірки не зійшли, причин може бути кілька:

  • Невдалий час сівби, коли температура повітря в приміщенні (при посадці в касети) або на відкритій ділянці (при посадці у ґрунт) опускається нижче +20°С. Надійніше не сіяти огірки відразу в ґрунт, а вирощувати розсаду.
  • Занадто кислий ґрунт, високий pH якого пошкоджує насіння. Нейтралізувати кислотність ґрунту можна за допомогою розчину вапна, лимонної або ортофосфорної кислоти. Також ви можете придбати спеціальну ґрунтосуміш для розсади, в якій кислотність вже відрегульована.
  • Мурахи, личинки коваликів, а також інші жуки в ґрунті можуть знищити насіння огірків, і воно не зійде вчасно.
  • Неправильний полив і температурний режим, коли грунт стає занадто мокрим і гарячим.
  • Зіпсоване насіння, яке зберігалося в негерметичній упаковці, відсиріло, зазнало впливу прямих сонячних променів, або ж просто стало занадто старим.

Читайте також: Перше підживлення огірків: чим поливати їх після висадки в ґрунт.

Фото: Getty Images

Коли пересіювати огірки, насіння яких не зійшло

Щоб не залишитись без урожаю, не затягуйте з пересіюванням огірків, які не зійшли. Зробіть це через тиждень, максимум - через 14 днів після того, як посадили насіння вперше.

Якщо ви вирішили посадити насіння відразу у відкритий ґрунт, добре підгодуйте лунки органікою, наприклад, перегноєм. Після посіву огірків рекомендується накрити їх плівкою на короткий період, щоб насіння не замерзло.

Пам'ятайте, що при температурі +15°С насіння огірків буде розвиватися дуже повільно, а якщо стовпчик термометра опуститься до +10°С, може зовсім не зійти.

Раніше ми розповідали, як приготувати дріжджовий розчин для поливу огірків.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Якщо не встигли спекти паску: найпростіший рецепт крафіна, який можна приготувати до свята

Як у домашніх умовах приготувати незвичайну паску-крафін на дріжджовому тісті, щоб здивувати гостей та побалувати близьких на Великдень 

Чи можна пекти паски у Страсну п'ятницю: народні традиції і що говорить церква

Чому паски можна пекти у Страсну п'ятницю, яка у 2024 році випадає на 3 травня, а також що ще обов'язково потрібно зробити в цей день

Навіть коли оточені людьми: які знаки Зодіаку завжди почуваються самотніми

Які знаки Зодіаку відчувають себе самотніми та чому, розповіли фахівці - у списку опинилися Водолії, Тельці, Діви, Козероги