Лайм

Найкращий засіб для обробки винограду восени: захистить від шкідників та грибкових хвороб

Досвідчені виноградарі радять цей спосіб

У листопаді багато садівників зайняті підготовкою винограду до зими. Лозу обрізають та вкривають, щоб захистити від морозів. Також багато хто прагне обробити виноград, щоб захистити його від хвороб наступного року.

Необхідність обробки винограду на зиму – спірне питання. Одні кажуть, що в цьому немає ніякої користі, адже взимку під ґрунтовим укриттям хвороботворні організми знову перейдуть на лозу. Інші наполягають, що користь все ж таки є, і пропонують для обприскування наступний засіб.

Читайте також: Як не потрібно вкривати виноград на зиму: поширені помилки, які часто роблять восени.

Фото: Getty Images

Осіннє обприскування винограду залізним купоросом буде корисним, якщо літо та осінь були дощовими. У таких умовах спори шкідливих грибів могли залишитися у тріщинах кори чи бруньках. Також там можуть перезимувати комахи-шкідники, особливо якщо зима буде теплою.

Рецепт розчину: 300 г залізного купоросу розчиняють у 3 л банці гарячої води, розмішують і залишають на 5 хвилин, після чого доводять до 10 л холодною водою.

Рясно обробіть лозу розчином залізного купоросу, щоб не залишилося потенційно заражених ділянок. Також обприскуйте ґрунт навколо винограду, адже в ньому також зимують спори грибів.

Мінімальний час, необхідний для дії залізного купоросу, - 2-4 години, тому робіть обробку винограду в день, коли затяжних дощів не прогнозують.

Раніше ми розповідали, які матеріали та способи найкраще підходять для укриття винограду на зиму.

Цікаві новини для вас:

Як підготувати газон до зими: якщо снігу не буде – потрібно вносити мульчу.

Що робити з опалим листям на ділянці: досвідчений городник дав корисну пораду.

Чи потрібно обрізати хризантеми на зиму: правила осіннього догляду за квітами.

Новини партнерів

Читайте також

Астрологи назвали 4 знаки Зодіаку, які зможуть залучити більше грошей цього літа

Астрологи назвали знаки Зодіаку, яким вдасться покращити фінансовий стан цього літа - це Тельці, Діви, Скорпіони і Козероги

Як захистити розсаду під час висадки у ґрунт: допоможе корисний розчин

Як розводити фітоспорин для обробки помідорів та іншої розсади перед висадкою у відкритий ґрунт - приготування розчину фітоспорину

Який маникюр зробити на випускний: стильні ідеї для сучасних дівчат

Які варіанти манікюру в нюдових відтінках придивитися на випускний вечір, щоб доповнити образ і виділятися із сірого натовпу