Лайм

Як підготувати виноград до зими: обрізка, обробка та правильне укриття лози

Важливі роботи у листопаді

Перед зимівлею виноградні кущі потрібно підживити, зробити обрізку та укрити, щоб захистити культуру від вимерзання. У цьому матеріалі розповімо, як правильно обрізати і вкривати виноград на зиму, а також які ще роботи слід зробити в листопаді.

Читайте також: Як не треба вкривати виноград на зиму: поширені помилки, які часто припускаються восени.

Фото: unsplash.com

Перед обрізанням з кущів винограду знімають все листя і видаляють їх із поверхні ґрунту. Якщо у регіоні суха земля, то в цей період проводять ще вологозарядний полив.

Кущі ретельно поливають, щоб коренева система знаходилася у вологому середовищі та земля була максимально мокрою. Це робиться для того, щоб у морозну суху погоду ґрунт не тріскався, що може призвести до пошкодження виноградних кущів. Якщо земля регулярно поливається дощем, цей етап можна пропустити.

Також у листопаді з кущів зрізають грона, прибирають пошкоджені ягоди і укладають їх на зберігання. Раз на три тижні рекомендується оглядати врожай, щоб не допустити плісняви, яка призведе до псування всього винограду.

Читайте також: Як захистити врожай винограду від цвілі: секрети тривалого зберігання ягід.

Фото: unsplash.com

Якщо плануєте висаджувати саджанці винограду, то листопад – найкращий період для цієї роботи. Однак якщо зима буде не дуже морозною, то цю процедуру можна проводити й у зимові місяці.

Досвідчені садівники рекомендують виноградну лозу обрізати, зв'язувати в пучки та вкривати землею. Нічого страшного не буде, якщо ґрунт буде вологим. Дозрілій лозі взагалі немає різниці, чим вона вкрита - ґрунтом або будь-яким іншим покривним матеріалом.

Раніше ми розповідали, чим укривають виноград на зиму: найкращі способи та матеріали для захисту лози.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як видалити кісточки з вишень і черешень, щоб ягоди залишилися цілими: корисний лайфхак

Як за допомогою лійки для переливання рідин та коктейльної трубочки можна швидко видалити кісточки з вишень або черешень

Як збільшити розмір головок цибулі за допомогою простого підживлення у червні

Підживлення цибулі курячим послідом або калієм допоможе збільшити розмір головок - відео, як розводити добрива та поливати грядки

Чим підживити томати під час наливу плодів: поради для збільшення врожаю

Досвідчений дачник поділився в мережі, які добрива найкраще використовувати для високорослих помідорів у той період, коли плоди збільшуються