Лайм

Чому Різдво святкують 25 грудня і навіщо Україна перейшла на новий календар

Історик допоміг розібратися в розбіжностях дат Різдва

Після переходу на новоюліанський календар у 2023 році Україна вперше відзначає Різдво 25 грудня. Ця дата досі у багатьох викликає запитання. Деякі люди обурюються, що тепер Різдво стало "католицьким", інші думають, що так було "завжди", до самого приходу більшовиків у 1917 році. Що з того правда, розповів на своєму YouTube-каналі український історик Олександр Алфьоров.

Читайте також: Як святкувати Різдво у 2023 році: українські традиції не змінилися.

Фото: Getty Images

У 46 році до н.е. Гай Юлій Цезар запровадив юліанський календар. На той час астрономи не могли правильно зафіксувати тривалість дня в секундах, через що з часом виникли неточності.

У 1582 році Папа Римський Григорій ХІІІ дізнався від своїх астрономів, що невраховані за часів Цезаря хвилини призвели до появи "зниклих днів". Їх накопичилося аж 10, і голова Римо-католицької церкви впровадив новий календар, який отримав його ім'я - григоріанський. Сьогодні він є міжнародним у повсякденному житті, живе за ним і Україна.

Але у XVI столітті існувало протистояння церков, і на григоріанський календар перейшли не всі. Наприклад, території України, які після Берестейського собору 1596 року прийняли Папу Римського, святкували Різдво 25 грудня до самого ХІХ століття, доки їх не захопила Російська імперія.

На момент Першої світової війни у 1914 році застарілим юліанським календарем користувалися лише православні країни. Їхні правителі відчували великий розрив іншим світом, тому почали шукати вирішення цієї проблеми. Наприклад, після розвалу Російської імперії Українська Народна Республіка (УНР) прийняла григоріанський календар для загального користування. Так само вчинили і більшовики, але дати церковних свят вони залишили на старому юліанському календарі.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік.

У Сербії професор Мутін Міланкович підрахував, що православний юліанський календар можна оновити, і він практично повністю співпадатиме з григоріанським. Після його звіту у 1923 році патріарх Вселенський Мелетій IV погодив використання новоюліанського календаря. Його поступово прийняли більшість православних церков, за винятком тих, на які впливала РПЦ.

Новоюліанський календар, на який перейшла Україна у 2023 році – не католицький, а православний. Усі постійні дати церковних свят "встали на місце" - змістилися на 13 днів назад, через що Різдво святкують не 7 січня, а 25 грудня.

"Різдво відзначається 25 грудня у всіх християн, це стабільна дата, - пояснює Олександр Алфьоров. - 6 січня ми відзначали його через "збій" у календарі. За церковним календарем воно завжди було 25-м. Це за нашим цивільним календарем, з неправильно перекладеним православним, ми залишалися у двокалендарній системі. Ми святкували Різдво за цивільним неправильним календарем, а 25 грудня - єдиний день Різдва".

Дізнайтесь також, що таке дідух – автентичний український символ Різдва.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Не кришиться і чудово фіксує декор: рецепт желатинової глазурі для пасок

Як приготувати глазур для пасок з желатином, яка не кришиться при розрізанні - простий рецепт

В які дні Страсного тижня можна пекти паски: церковні та народні традиції

У які Страсного тижня можна займатися випіканням пасок та іншими приготуваннями до свята, а в який день категорично не можна 

Ця страва потішить малечу: рецепт шоколадних яєць з горішками до Великодня

Як у домашніх умовах приготувати оригінальний десерт – шоколадні яйця з начинкою, щоб урізноманітнити своє меню на Великдень 2024