Лайм

Дідух – український символ Різдва: яке його значення і де він має стояти на свято

Такий оберіг для будинку можна створити самому

Напередодні Різдва на святковий стіл ставлять 12 пісних страв – це число відповідає кожному місяцю року, а також воно дорівнює числу апостолів Ісуса Христа. Крім цього, з першою різдвяною зіркою в будинок заносять солом'яний дідух. theLime вирішив докладніше розповісти, яке його значення і де він повинен стояти.

Читайте також: Як приготувати смачну рисову кутю: простий рецепт до Різдва.

Фото: instagram.com/nata_floraa

Що таке дідух і куди його ставити?

Дідух – це автентичний український символ Різдва. Його заносять у будинок зі словами: "Дідух у дім, біда з дому". З ним впускають святковий настрій, мир, добробут та затишок.

Слово "дідух" прийшло зі старослов'янської і в перекладі означає "дух предків". Символізує родоначальника сім'ї – Діда. Дідух уособлює місце для духів, предків, дідів, захисників та покровителів будинку. Це символ святого відродження живого у світі.

Як відомо, за повір'ями, Ісус Христос народився у хліві. Там було дуже холодно, і його батько Йосип закрив щілину снопом, щоб стало трохи тепліше. Цей його вчинок і створив звичай застилати на Різдво сіном домашню підлогу, а в кутку ставити дідух. Його ще інакше називали "дідом", "колядником", "колядою", "снопом-раєм".

Дідух може мати три, п'ять чи сім ніг. Як правило, виготовляють його всією родиною з колосків жита, вівса чи пшениці. А прикрасити можна сухими квітами, ягодами калини, різнокольоровими стрічками.

Фото: instagram.com/pampas.design.ua

Читайте також: Як і коли святкувати Різдво у 2023 році: українські традиції не змінилися.

Що робити з дідухом після Різдва?

Після Різдва дідух можна поставити біля ікон. Стояти в будинку він має до самого Хрещення – тобто до 6 січня за новим церковним календарем. А вже після цього його обмолочують, зерно висівають, солому за традицією спалюють на дорозі. В наш час також можна висіяти зерно, хай і символічно.

У жодному разі не можна викидати дідух у сміття – це стародавній символ не лише Різдва, а й зв'язку поколінь, який має бути нерозривним, а також багатства та благополуччя, спокою та життя.

Фото: instagram.com/eko_florets

Цікаві новини для вас:

  1. Яку кутю готувати на Щедрий вечір: традиційний український рецепт.
  2. Перед Миколаєм або на Різдво: у які дати потрібно ставити ялинку на 2024 рік.
  3. Що приготувати на Святвечір у випадку блекауту: 12 найпростіших пісних страв.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Чому не можна викидати шкаралупу від крашанок: куди її подіти після Великодня

Чому шкаралупу від освячених у церкві яєць не можна викидати, а також куди її можна закопати і як використовувати як добриво  

Як зберігати паски, щоб вони не черствіли: секрети досвідчених господинь

Як та де найкраще зберігати паску, щоб вона не ввібрала в себе сторонні запахи, не стала черствою і не покрилася пліснявою 

Як зробити густу і красиву помадку для паски: рецепт із маршмелоу

Як у домашніх умовах приготувати смачну глазур із зефіру маршмелоу, щоб швидко прикрасити домашні паски перед світлою неділею