Лайм

Як і коли святкувати Різдво у 2023 році: українські традиції не змінилися

Що потрібно знати про головне зимове свято

У 2023 році ПЦУ і УГКЦ перейшли на новоюліанський церковний календар, і тепер відзначатимуть Різдво Христове 25 грудня замість 7 січня. Помилково називати його "католицьким", адже в цю дату Різдво також відзначають православні церкви Румунії, Болгарії, Польщі, Чехії та Словаччини, Константинополя, Олександрії та інші.

7 січня Різдво продовжують святкувати Грецька православна церква Єрусалима, Грузинська автокефальна православна церква, Сербська православна церква, Польська автокефальна православна церква та Московський патріархат.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік.

Митрополит Київський, предстоятель ПЦУ Єпіфаній Фото: Getty Images

Різниця в датах Різдва пов'язана з тим, що наприкінці 16 століття римо-католицькі країни перейшли з юліанського календаря, запровадженого Юлієм Цезарем ще в 45 році до н.е., на точніший григоріанський календар. Через конфлікт із католицизмом православні церкви відмовилися ним користуватися. Але до початку ХХ століття григоріанський календар став світським для більшості країн світу, зокрема й для України. Православна церква при цьому залишалася на юліанському календарі.

У 1923 році був розроблений новоюліанський календар, який практично повністю збігається з григоріанським. Сьогодні його використовують 10 із 16 автокефальних східних православних церков, включаючи УПЦ.

Таким чином, 25 грудня Україна відзначатиме не католицьке, а загальнохристиянське Різдво. Для цього не потрібно переймати західні традиції святкування: в Україні вони залишаються незмінними.

Читайте також: Як готувати кутю: рецепт для тих, хто відзначатиме Різдво за новим церковним календарем.

Фото: Getty Images

Традиції Різдва в Україні

Різдву в Україні передує Різдвяний піст, який триває 40 днів і завершується на Святий Вечір (24 грудня). Напередодні Різдва родини збиралися у святково прикрашеній світлиці, під образами ставили дідух – сніп із колосків пшениці чи жита. На стіл ставили кутю та ще 11 пісних страв.

На Святвечір прийнято колядувати: ходити по селу чи місту, бажати господарям багатства, здоров'я, щастя. Для цього колядники "водили вертеп" з Козою, носили восьмикутну зірку, яка символізувала народження Христа.

Різдвяний ранок віруючі зустрічали у церкві, після чого влаштовували святковий обід. Пост завершився на Святвечір, бо готували м'ясні страви, здобу та інші частування. Після обіду було прийнято ходити в гості, вітати рідних, друзів та знайомих, миритися та радіти життю.

Різдвяна кутя Фото: Getty Images

Що послухати на Святвечір та Різдво: гарні колядки та святкові пісні.

Цікаві новини для вас:

Як готувати кутю: рецепт для тих, хто відзначає Різдво за новим церковним календарем.

Що приготувати на Святвечір у разі блекауту: 12 простих пісних страв.

Перед Миколаєм чи на Різдво: у які дати потрібно ставити ялинку на 2024 рік.

Новини партнерів

Читайте також

Їх краще не злити: які знаки Зодіаку найбільш запальні

Овни, Леви та Скорпіони є найбільш запальними знаками Зодіаку, розповіли астрологи - фахівці поділилися подробицями про їхні характери

Запорука гарного врожаю: як правильно поливати томати після висадки в ґрунт

Як необхідно поливати томати після висадки у відкритий ґрунт, а також якою має бути температура води, щоб не нашкодити рослинам

Швидко і корисно: рецепт запашної сирної запіканки з яблуками

Сирна запіканка з яблуками - корисний та швидкий сніданок для всієї родини, який можна приготувати і в духовці, і в мультиварці