Лайм

Біполярний розлад: що відомо про хворобу, яка підкосила Каньє Веста, Мерайю Кері і Ван Дамма

Повторні епізоди манії та депресії - головна ознака БАР

Сльози на публіці, параноїдальні публікації в соцмережах і спірні висловлювання Каньє Веста вказують на загострення біполярного афективного розладу (БАР), який реперу діагностували в 2018 році. Ексцентричний учасник президентських перегонів-2020 року - не єдина знаменитість з цим діагнозом. Розповідаємо, як проявляється розлад і хто з відомих особистостей змушений боротися з його симптомами.

Каньє Уест Фото: Getty Images

Відповідно до Міжнародної класифікації хвороб 10 перегляду (МКБ-10), біполярні розлади є серйозним психічним захворюванням, що викликає сильні коливання настрою (маніакальні та депресивні епізоди). У стані депресії люди відчувають смуток, втрачають інтерес до життя і задоволення від звичних справ. Коли фаза депресії змінюється манією, хворі можуть відчувати ейфорію, стають надзвичайно активними та енергійними. Екстремальні перепади настрою можуть впливати на сон, поведінку і здатність ясно мислити. Манія також може відірвати людину від реальності, призвести до психозу і госпіталізації. Так, після скасування концертного туру The Life of Pablo в 2016 році, Каньє Весту знадобилася невідкладна психіатрична допомога. Пізніше репер розповів, що в цьому стані став "повністю параноїдальним". "Здається, що все навколо - змова. Ти відчуваєш, що уряд вкладає в твою голову чіпи. Відчуваєш, що тебе записують. Ти майже нікому не довіряєш", - пояснив він на шоу Девіда Леттермана.

Сьогодні БАР не можна повністю вилікувати, але контролювати перепади настрою можна за допомогою ліків і психотерапії. Відомо, що Каньє Вест відмовляється лікувати розлад, побоюючись за свою креативність. "Для нього ліки не варіант, тому що вони змінюють його особистість", - розповіла в інтерв'ю Vogue Кім Кардаш'ян, дружина Веста. Інші зірки, однак, не стали відкидати допомогу лікарів.

Мерая Кері

Майже 20 років знадобилося співачці Мераї Кері, щоб публічно визнати біполярної розлад, яке їй діагностували в 2001 році. Довгий час зірка вважала, що у неї важкий розлад сну. Під час епізодів манії вона працювала ночами, була дратівливою і панічно боялася підвести людей, а в період депресії страждала від самотності, смутку і почуття провини за нездатність будувати кар'єру. "Я не хотіла в це вірити. До недавнього часу я жила в запереченні, ізоляції та в постійному страху, що хтось викриє мене. Це був занадто важкий тягар. Але я звернулася за допомогою і лікувалася, мене оточували позитивні люди, і я повернулася до того, що люблю - писати пісні і складати музику, - розповіла зірка в інтерв'ю People в 2018 році. - Я приймаю хороші ліки, з ними я не почуваюся дуже втомленою, млявою. Знайти баланс - найголовніше".

Мерая Кері Фото: https://www.instagram.com/mariahcarey/

Кетрін Зета-Джонс

У 2010 році Майкл Дуглас почав лікування від раку гортані, і пов'язаний з хворобою чоловіка стрес підкосив душевний стан оскароносної актриси. У 2011 році Кетрін Зета-Джонс звернулася до психіатричної клініки для лікування біполярного розладу. Зірка виступила проти стигматизації психічних захворювань і відверто розповіла про діагноз. "У моїх емоцій є назва, професіонал пояснив мені симптоми, і це - величезне полегшення. У мене бувають неймовірні підйоми і дуже важкі падіння. Моя мета - триматися посередині, - розповіла вона в інтерв'ю журналу Good Housekeeping. - Я не з тих людей, які кричать про особисті проблеми на всю околицю, але якщо вже мій біполярний розлад став публічним, знайте, що він повністю контрольований".

Кетрін Зета-Джонс Фото: https://www.instagram.com/catherinezetajones/

Керрі Фішер

Покійна актриса, яка зіграла принцесу Лею в "Зоряних війнах", в молодості страждала від алкогольної та наркотичної залежності, через що діагностика БАР затягнулася. Лише напередодні тридцятиріччя, після року тверезого життя, актриса дізналася причини екстремальних перепадів настрою. Діагноз не здивував зірку, адже від БАР також страждав її батько, естрадний співак Едді Фішер. "Маніакальна фаза непередбачувана, - говорила Керрі про свій розлад. - Минулого разу я обрізала волосся, зробила татуювання і хотіла прийняти юдаїзм!" В інтерв'ю Huffington Post Фішер зазначила, що життя з біполярним розладом вимагає витривалості і сміливості, і кожен, хто живе і функціонує з цією хворобою, "має пишатися, а не соромитися".

Керрі Фішер Фото: Flickr

Демі Ловато

Булімія, наркотична залежність і самоушкодження - лише деякі з проблем, через які співачка Демі Ловато потрапила в реабілітаційний центр у віці 22 років. У 2015 році лікарі діагностували дівчині біполярний розлад, і вона вирішила використати свою популярність, щоб пропагувати лікування хвороби. "У мене була біполярна депресія, і я не знала, що зі мною не так. У моєму мозку був хімічний дисбаланс, але оскільки я не говорила людям, що мені потрібно, я стала займатися самолікуванням і вела себе дуже нездорово, - говорила зірка в інтерв'ю журналу Women's Health. - Зараз зі мною все гаразд. Можна добре жити, добре почуватися і знайти щастя з БАР або будь-яким іншим психічним захворюванням, з яким ви боретеся".

Фото: https://www.instagram.com/ddlovato/

Жан-Клод Ван Дамм

Перш ніж отримати діагноз БАР в 1998 році, зірка бойовиків пройшов чотири невдалі шлюби, кокаїнову залежність і арешт за водіння в нетверезому стані. В інтерв'ю E!Online Ван Дамм зізнався, що страждав від перепадів настрою з самого дитинства, довгий час боровся з ними за допомогою тренувань, але лише правильно підібране ліки допомогли йому стабілізувати стан. Акторові призначили вальпроат натрію - препарат, який також використовується для лікування епілепсії. "Просто потрібно трохи солі, і БУМ! Через тиждень я відчуваю, як це проходить. Вся метушня навколо мене, весь вир, який мене оточував, стає як тихе озеро", - розповів актор.

Жан-Клод Ван Дамм Фото: https://www.instagram.com/jcvd/

Також серед зірок, які публічно заявляли про діагноз БАР, - Френк Сінатра, Селена Гомес, Стівен Фрай, Мел Гібсон, Лінда Хемілтон, Рассел Бренд, Сія та Бібі Рекса.

  • Нагадаємо, що Каньє Уест звинуватив Кім Кардаш'ян в спробі закрити його на лікування після сліз на публіці. За словами репера, дружина зробила це через публічні зізнання про дочку Норт.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Ніжність і пристрасть в одному флаконі: Тіна Кароль здивувала відвертою фотосесією

Відома українська співачка Тіна Кароль продемонструвала в мережі нові фото у строгому, але водночас чуттєвому образі без нижньої білизни

Дружина Олександра Усика замилувала світлинами з 4-місячною донечкою

Дружина титулованого українського боксера Олександра Усика Катерина продемонструвала у мережі фото миле молодшої доньки Марії

Маленький принц: Джамала показала середнього сина, якому виповнилося 4 роки

Відома українська співачка Джамала продемонструвала у мережі фото свого середнього сина Селіма-Герая, якому 19 червня виповнилося 4 роки