Лайм

Вівчарка з протезами лап отримала собачу медаль за відвагу - ось її історія

Куно врятував загін британських військових від кулеметного вогню

4-річна бельгійська вівчарка Куно отримає Медаль Марії Дікін, аналогом якої є Хрест Вікторії - вища військова нагорода Великобританії, що вручається за героїзм у бою. Під час небезпечної операції в 2019 році Куно захистив загін британських військових, потрапивши під кулеметний вогонь бойовиків Аль-Каїди, пише GOV.UK.

Фото: gov.uk

Куно безстрашно кинувся крізь шквальний вогонь і схопив бойовика, якому довелося був змінити курс атаки. Хоча він отримав поранення в обидві задні лапи, військові змогли успішно завершити місію і надали йому першу допомогу в медичному вертольоті. Травми відважного собаки були настільки серйозними, що перед відправкою до Великобританії йому знадобилося кілька операцій. На жаль, одну з лап Куно довелося ампутувати через небезпечну для життя інфекції, але зараз він став першим військовим службовим собакою в Великобританії, що отримав індивідуальні протези.

"Без Куно результат цієї операції міг би бути зовсім іншим, і очевидно, що в той день він врятував життя британським військовим. Цей конкретний рейд став одним з найбільш значних досягнень проти Аль-Каїди за кілька років", - сказав міністр оборони Великобританії Бен Уоллес.

Фото: gov.uk

Протези замінили Куно відсутню лапу і стали підтримкою для другої травмованої кінцівки. Його складна реабілітація тривала кілька місяців, але пес виявився доброзичливим і повним ентузіазму пацієнтом. Він любить компанію ветеринарів, заняття на біговій доріжці і гідротерапію. Легкі і гнучкі протези дозволяють йому бігати, стрибати, плавати і грати.

Нагорода PDSA Dickin була створена засновницею благодійної організації допомоги тваринам PDSA Марією Дікін у 1943 році. Це найвища нагорода, яку може отримати тварина за участь у військовому конфлікті. Куно стане 72-м володарем медалі: раніше її вручили 34 собакам, 32 посильним голубам часів Другої світової війни, чотирьом коням і одній кішці.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм