Лайм

5 загадок Марсу, які досі залишаються без відповіді вчених

Цікаві факти про таємничу планету

Марс - одна з найбільш таємничих планет сонячної системи. Її історія оповита загадками, які навіть найдосвідченіші вчені не можуть розгадати досі. У цьому матеріалі ми вирішили розповісти вам про найцікавіші з них.

Почнемо з метану. Це найпростіший органічний вуглець, який виявили на Марсі в 2003 році. На нашій планеті метан утворюється завдяки живим організмам. Наприклад, він виробляється на болотах, рудниках, на дні морів і в кишечнику жуйних тварин. На Марсі, зрозуміло, немає нічого з перерахованого. Так звідки ж метан там узявся? Є версія, що причиною могли послужити вулкани. Але цю теорію поки так і не вдалося підтвердити або спростувати.

Фото: pixabay.com

Друга загадка - чи є на Марсі вода? Вченим вдалося знайти чималу кількість доказів того, що на Марсі колись була вода, але поки не виходить сказати точно, чи є вона зараз. Атмосферний тиск на Марсі у 100 разів менший, ніж на Землі, і при таких умовах вода не змогла б зберігатися у рідкому вигляді. Але на багатьох знімках планети можна побачити загадкові потоки, схожі на річки. Саме вони підштовхнули вчених до висновку, що кожну весну на Марсі починають текти якісь солоні струмки невідомого походження.

Фото: pixabay.com

Чи були на Марсі океани? Багато даних говорять про те, що на планеті була вода. Більш того, існує ймовірність, що колись Марс був вкритий не лише ріками, але й цілими океанами. Але як таке могло статися, залишається загадкою, адже на Марсі не буває досить високих температур для появи води, тим більше в таких кількостях. Багато вчених також вірять, що западини, які прийняли за дно колишніх океанів, насправді створені вітрами. Але все-таки багато що вказує на те, що колись планета була теплою, і на ній дійсно була вода.

Фото: pixabay.com

Чи прийшло життя на Землю з Марса? Така цікава теорія виникла у вчених через метеорити, які були знайдені в Антарктиді. Вони прилетіли з Марса, і на них були виявлені структури, які могли бути створені мікробами. Більш того, вони виявилися дуже схожими на земні. Кажуть, що структури отримали хімічним шляхом, але багато хто вважає, що це доводить дивовижну теорію - життя на Землю була занесене саме з Марса дуже-дуже давно.

Фото: pixabay.com

І головна загадка - чи є життя на Марсі? Космічні апарати давно намагаються дати відповідь на це питання. Вони виявили органічні молекули, але їхнє походження так і не вдалося повноцінно пояснити. Як вже говорилося раніше, існує імовірність, що на Марсі є вода. А, як відомо, де вода - там дійсно може зародитися життя. Але поки вчені не можуть відповісти точно, чи є на планеті живі організми. Якщо їм все-таки вдасться це довести, це буде найбільшим відкриттям людства, адже якщо на Марсі є життя, воно може зародитися і в інших частинах величезного Всесвіту.

Фото: pixabay.com

  • Раніше ми опублікували 10 фото, які нагадають кадри з космосу. Але ні, насправді так збилизька виглядають очі тварин.
  • Дивіться також на theLime 10 вражаючих фото з космосу, які показують, як коронавірус змінив життя міст. Потяги без пасажирів, аеропорти без літаків, автостоянки без машин, храми і вулиці без людей - як виглядають міста Китаю та інших країн.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм