Лайм

Девіду Лінчу - 75: факти про режисера "Твін Пікса", який не поступається дивністю своїм фільмам

Лінча легко уявити персонажем його власних історій

20 січня режисерові Девіду Лінчу виповнилося 75 років, більше 50 з яких він дарує світові свої сюрреалістичні історії. Творець "Твін Піксу", "Людини-слона", "Дюни", "Малхолланд Драйв" та інших культових фільмів вважається одним з найвпливовіших кінематографістів епохи, але крім творчого вкладу він також відомий своєю неординарною особистістю. theLime зібрав факти, які розкривають Лінча з найбільш незвичайних боків.

Фото: Марина Нижник

Він медитує щодня

Свій інтелект, креативність та енергію Девід Лінч пов'язує з трансцендентальною медитацією, яку практикує вже 48 років. Її він проповідує так завзято, що у скептиків брови повзуть вгору: режисер медитує двічі на день і не пропускає занять, які рятують його від "головного ворога".

"Негатив є головним ворогом творчості. Якщо ти дуже злий, ти отруюєш себе і оточення. Якщо ти в депресії, тобі складно встати з ліжка і почати щось робити. Це схоже на смердючий важкий костюм клоуна, який щодня душить людину. Коли людина починає медитувати, цей костюм поступово розчиняється", - пояснив Лінч своє захоплення під час візиту до Києва в 2017 році.

Він веде аматорський прогноз погоди

Немає нічого прозаїчнішого за прогнози погоди, але Девіду Линчу навіть їх вдається перетворювати в загадкові послання. З 2000-х років режисер регулярно публікує в інтернеті короткі метеорологічні зведення зі свого будинку в Лос-Анджелесі. У них ви не побачите дивних персонажів або сюрреалістичних операторських прийомів, а лише самого Девіда, який сидить за столом і розповідає про те, що відбувається за вікном. Оскільки погода в Каліфорнії псується нечасто, в основному це "прекрасне блакитне небо і золоте сонце".

Він дуже любить ізоляцію

Для більшості людей ізоляція в зв'язку з пандемією Covid-19 виявилася важким випробуванням, але Девід Лінч не бачить в ній особливих відмінностей від свого повсякденного життя. "Це дуже приємно, і у мене так багато різних проектів, над якими я можу працювати соло, що для мене це не проблема", - розповів режисер The Hollywood Reporter.

Говорячи про комфортну самотність, Лінч не перебільшує. У мемуарах режисера "Кімната снів" його четверта дружина Емілі Стофл розповіла, що після виснажливих зйомок третього сезону "Твін Пікс" Девід потребував відпочинку і перебрався в сусідній будинок, де досі живе на самоті за щільно запнутими шторами. "Він каже, йому потрібен час на роздуми, і скаржиться, що ніколи не залишається один. Але насправді саме він керує світом, який створив для себе. Ми досі близькі - це не змінилося, - але він самозакоханий, а, враховуючи його медитації, годій й говорити, наскільки він саморефлексівний", - розповіла Стофл.

Недостатньо дивні факти? Тримайте ще один, про частини тіла

У Девіда Лінча багато дивних захоплень, і частини тіла - одна з них. Працюючи над "Дюною" режисер зблизився з продюсером фільму Діно де Лаурентісом і його дружиною Рафаеллою, якій після зйомок знадобилося пройти гістеректомію - операцію з видалення матки. Лінч не вигадав нічого кращого, аніж попросити орган в свою колекцію, і подруга не стала заперечувати.

"Я погодилася - чому б і ні? - і попросила лікарів віддати її мені. Але лікарі подивилися на мене як на божевільну і відмовили. Тому моєму пасинку довелося піти до м'ясника і купити свинячу матку. Ми поклали її в банку з формаліном, прикріпили до неї мій лікарняний браслет і відправили Девіду. Хтось розповідав мені, що він роками тримав її в холодильнику, а якось пройшов з нею через митницю. Напевно, одна з його дружин таки позбулася тієї банки", - поділилася вона моторошної байкою.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм