Лайм

5 не дуже вдалих виступів України на "Євробаченні": відео

Українські виконавці завжди були у фіналі, але не завжди фаворитами

18 травня у Роттердамі (Нідерланди) відбувся перший півфінал "Євробачення-2021", за підсумками якого до фіналу пройшли 10 країн, в тому числі й київський гурт Go_A. Таким чином Україна зберегла статус єдиної країни, яка ще жодного разу не пропускала фінал пісенного конкурсу.

Більш того, за 16 років участі в "Євробаченні" Україна зуміла двічі перемогти та прийняти конкурс у столиці. Але проходження до фіналу ще не обіцяє високих місць. На жаль, навіть будучи фіналістом, можна зайняти місця, далекі від першої десятки. У день фіналу "Євробачення-2021" згадуємо, кому з українців не вдалося зайняти високих позицій.

O.Torvald (24 місце)

У 2017 році на "Євробаченні", яке проходило в Києві, нашу країну представляла рок-група O.Torvald з композицією Time. Тоді вона встановила антирекорд на міжнародному пісенному конкурсі, зайнявши 24-е місце, що стало гіршим результатом України, починаючи з 2003 року.

O.Torvald отримав по 7 балів від телеглядачів Чехії та Італії, 4 бали - від Грузії, 3 - від Португалії, 2 бали віддали шанувальники з Польщі, один - з Білорусі. Від національних журі Україна отримала такі оцінки: 7 балів - від Азербайджану, 4 - від Ізраїлю і 1 - від Болгарії. В сумі група набрала 36 балів і зайняла 24-е місце з 26.

"Гринджоли" (19 місце)

У 2005 році представником України на "Євробаченні" була група з Івано-Франківська під назвою "Гринджоли" (на діалекті західної України це слово означає дерев'яні сани). І хоча заснована вона була ще в 1997 році, справжня популярність прийшла до неї під час Помаранчевої революції. В кінці 2004 року "Гринджоли" записали пісню "Разом нас багато - нас не подолати", яку хтось опублікував в інтернеті, і на наступний день її вже співали на Майдані в Києві.

Для того, щоб брати участь в міжнародному конкурсі, хіт "Разом нас багато" переклали англійською мовою. Костюми для учасників надала Лілія Пустовіт, постановкою займався хореограф Костянтин Томільченко. Але, незважаючи на це, за підсумками конкурсу група набрала 30 балів і зайняла 19-е місце з 24.

Гайтана (15 місце)

У 2012 році в Баку (Азербайджан) від України виступала Гайтана з піснею Be My Guest.

За результатами другого півфіналу, який відбувся 24 травня, українка пройшла у фінал. Однак у фіналі пісня набрала 65 балів і зайняла лише 15-е місце.

Світлана Лобода (12 місце)

У 2009 році представником від України на 54-му пісенному конкурсі "Євробачення", який пройшов у Москві (РФ), стала Світлана Лобода. Вона виконала запальний трек Be My Valentine! (Anti-Crisis Girl).

Участь співачки у фіналі музичного конкурсу викликала широкий громадський резонанс - деякі журналісти і члени журі стверджували, що ця пісня "неформат" для "Євробачення". У фіналі Лобода набрала 76 балів і зайняла 12-е місце.

Alyosha (10 місце)

У 2010 році нашу країну на конкурсі "Євробачення" представляла Alyosha. Вона перемогла в Нацвідборі з піснею "To be free", проте ця композиція була дуже схожа на Knock Me Out у виконанні американської співачки Лінди Перрі, тому її звинуватили в плагіаті. Крім того, пісня була розміщена для продажу на Amazon і MySpace, що порушувало вимоги Європейської мовної спілки, тому співачці було запропоновано змінити пісню.

Таким чином в Осло (Норвегія) Alyosha поїхала з піснею Sweet people, яка стосувалась теми екологічних катастроф. Вона виступила у другому півфіналі і пройшла у фінал, де посіла в підсумку 10-е місце зі 108 балами.

До слова, Україна двічі ставала тріумфатором конкурсу і двічі займала друге місце на "Євробаченні" - в 2007 (Вєрка Сердючка) і 2008 роках (Ані Лорак), один раз - в 2013 році - третє місце (Злата Огневич). Четверте місце принесла нашій країні в 2011 році Міка Ньютон, шосте - в 2014-му Марія Яремчук, сьоме - в 2006-му Тіна Кароль.

  • Раніше ми розповіли про 5 кращих виступів України на "Євробаченні" за 15 конкурсних років.
  • Читайте також на theLime про українців, які представляли на "Євробаченні" інші країни.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Я не хотів тоді піднімати мовне питання... Це була помилка: інтерв’ю з лідером гурту "МЕРІ"

Лідер гурту Мері Віктор Винник поділився думками про війну, мовне питання, а також розповів про творчість в умовах війни.

"Після скандалів я став сильніше": Андрій Джеджула про особисте, війну та дивні вчинки колег

Телерадіоведучий Андрій Джеджула розповів про свою діяльність під час війни, волонтерство, не зовсім зрозумілі вчинки колег та особисте життя.

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін