Лайм

5 кращих виступів України на "Євробаченні" за 15 конкурсних років: відео

Чим запам'яталися українські артисти на пісенному конкурсі

16 травня в Роттердамі (Нідерланди) відбулося відкриття 65-го пісенного конкурсу "Євробачення", на якому Україну представить електрофолк-група Go_A. Чим не привід згадати найбільш значущі виступи представників країни за всі роки її участі?

Україна бере участь в "Євробаченні" з 2003 року. У 2015-му країна була змушена відмовитися від конкурсу через події на сході, складні економічну та політичну ситуації, в 2019-му вийшла зі списку учасників після скандалу зі співачкою Maruv, якій так і не знайшли заміну, ну а торік "Євробачення" не відбулося через пандемію коронавіруса. Так виступ Go_A буде лише 16-м за рахунком. На сцену музиканти вийдуть вже завтра, а тим часом згадуємо п'ять кращих виступів українців на головній пісенній арені Європи.

Олександр Пономарьов

Саме з Олександром Пономарьовим та його піснею Hasta la vista ("До побачення") Україна дебютувала на "Євробаченні" в 2003 році в Ризі (Латвія). Автором конкурсного треку став ізраїльський композитор Цвіка Пік, який раніше написав хіт Diva, з яким Dana International перемогла в пісенному конкурсі 1998 року. На жаль, це не принесло українському артистові значного успіху - Пономарьов зайняв лише 14-те місце, проте назавжди закріпився в історії як перший представник країни на "Євробаченні".

Руслана

У 2004 році на пісенний конкурс, який проходив у Стамбулі (Туреччина), поїхали співачка Руслана та її запальна авторська композиція Wild Dances ("Дикі танці"). У півфіналі співачка зайняла друге місце, а у фіналі перемогла з 280 балами. Найвищі оцінки - 12 максимальних балів - Руслані поставили Ізраїль, Ісландія, Литва, Латвія, Естонія, Польща, Росія та Туреччина. Таким чином ювілейний 50-й конкурс "Євробачення" пройшов у 2005 році в українській столиці - Києві.

Вєрка Сердючка

У 2007 році на "Євробаченні" в Гельсінкі, столиці Фінляндії, давала жару Вєрка Сердючка (Андрій Данилко) з піснею Dancing Lasha Tumbai. Спочатку композиція, в якій змішалися російська, українська, англійська та німецька мови, називалася Danzing. Реакція на участь Сердючки в "Євробаченні" була неоднозначною - наприклад, депутат Тарас Чорновіл назвав виступ артиста "ганьбою України". Незважаючи на це, Вєрка Сердючка виступила феєрично, набрала 235 балів, зайняла 2-е місце і отримала почесний титул "Міс Євробачення-2007". Сьогодні Сердючка - жива легенда пісенного конкурсу та улюблениця мільйонів його прихильників у всьому світі.

Джамала

У 2016 році на пісенний конкурс у Стокгольм (Швеція) вирушила українська співачка кримськотатарського походження Джамала з композицією "1944". Її пісня заснована на розповідях бабусі про депортацію кримськотатарського народу, яку вона пережила, і останніх подіях в анексованому РФ Криму. Це перша пісня на "Євробаченні", яка містила текст кримськотатарською мовою. За підсумком конкурсу вона набрала 534 бали та принесла Україні другу перемогу. Також під час перебування в Стокгольмі Джамала отримала премію Eurostory Awards-2016 за кращий рядок у конкурсній пісні та премію Марселя Безансона в категорії "Мистецький приз".

Melovin

У 2018 році "Євробачення" вперше проходило в Лісабоні (Португалія). Тоді Україну представляв молодий співак, переможець 6-го сезону шоу "Х-фактор" Melovin. З піснею Under the Ladder він зайняв на конкурсі 17 місце, отримавши всього 11 балів від журі (26 місце) и 119 - від телеглядачів (7 місце). Існує думка, що зі співаком зіграла злий жарт політична ситуація та конфлікт з РФ, який стався в рамках конкурсу роком раніше (у 2017 році на конкурс до Києва не допустили представницю Росії Юлію Самойлову). Незважаючи на це, виступ Melovin'а потрапив у тренди YouTube та зібрав мільйони переглядів.

  • Раніше ми розповідали про те, як учасники "Євробачення" оцінили пісню SHUM українського гурту Go_A.
  • Читайте також на theLime, якими стали ставки букмекерів за день до конкурсу.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Процедура продовжується: Тімур Мірошниченко розповів, на якому етапі друге усиновлення

Популярний український телеведучий Тімур Мірошниченко підтвердив, що зовсім скоро їхня родина побільшає – вони усиновлять ще одну дитину

20 років як тебе немає: Олександр Пономарьов у роковини смерті мами показав її фото

Відомий український співак Олександр Пономарьов показав у мережі рідкісне фото зі своєю молодою мамою, яка померла 20 років тому

Не все можна показувати: Даніель Салем поділився кадрами своєї небезпечної роботи на фронті

Український телеведучий та військовослужбовець Даніель Салем опублікував відео з фронту