Лайм

Заповіт принца Філіпа залишиться секретним 90 років - у такого рішення є пікантна передісторія

Суд засекретив останню волю герцога Единбурзького для захисту гідності королеви

Високий суд Англії та Уельсу ухвалив, що заповіт принца Філіпа залишатиметься секретним протягом як мінімум 90 років. Таке рішення прийняли для захисту "гідності та положення" королеви, хоча її адвокати наполягали на 125 роках секретності.

Фото: https://www.instagram.com/theroyalfamily/

BBC пише, що традиція приховувати заповіти членів королівської родини існує вже понад століття. Початок їй поклав принц Франц Текський - двоюрідний дідусь королеви Єлизавети II, який помер у 1910 році. Франц залишив фамільні коштовності своїй коханці, графині Кілморі. Щоб повернути сімейні реліквії, сестра Франца, королева Марія, засекретила його заповіт у суді і згодом домовилася з леді Кілморі про викуп смарагдів, нібито заплативши їй за них 10 тисяч фунтів стерлінгів

Еллен Констанс, графиня Кілмор Фото: https://www.npg.org.uk/

Конверт із заповітом принца Франца донині знаходиться в сейфі сера Ендрю Макфарлейна - президента Відділення сімейних справ Високого суду. У цьому сейфі також зберігається понад 30 конвертів із заповітами померлих членів королівської сім'ї, включаючи листи королеви-матері і принцеси Маргарет - рідної сестри королеви Єлизавети II, яка померла у 2002 році.

У 2007 році Роберт Ендрю Браун, чоловік, який називає себе незаконнонародженим сином принцеси Маргарет, подав заяву про розкриття заповітів королеви-матері і принцеси Маргарет, але його прохання назвали неприйнятним і відхилили за порушення процесу.

Принцеса Маргарет Фото: Wikipedia

"Необхідно посилити захист, що надається дійсно особистим аспектам життя королівської родини, щоб зберегти гідність королеви і її близьких родичів, - заявив суддя. - Хоча громадськість може проявити цікавість щодо заповітів, немає справжнього суспільного інтересу в тому, щоб оприлюднити цю повністю конфіденційну інформацію" .

Сер Ендрю сказав, що через 90 років кожен королівський заповіт буде відкритий і вивчений особистим адвокатом монарха, хранителем Королівських архівів, генеральним прокурором і будь-якими особистими представниками померлого. Вони вирішать, чи можна оприлюднювати останню волю померлого, тому деякі королівські заповіти можуть ніколи не бути опубліковані.

Сувора королівська секретність не торкнулася лише принцеси Діани. На відміну від інших членів королівської родини, її заповіт був опублікований після смерті в 1997 році. Велика частина статків Діани перебувала в розпорядженні довірених осіб її синів до досягнення ними 25-річного віку.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм