Лайм

Заради Єлизавети II принц Філіп відмовився від титулів, прізвища і навіть віри - яким було його життя

Герцог Единбурзький помер за два місяці до свого сторіччя

9 квітня у віці 99 років не стало принца Філіпа - чоловіка Єлизавети II, з якою він прожив 73 роки. Герцог Единбурзький мирно помер у Віндзорському замку після тривалої госпіталізації: лікарі говорили про інфекцію та стару хворобу серця, яка потребувала операції. theLime згадує історію життя найвідомішого чоловіка королеви, який так і не став королем.

Фото: instagram.com/theroyalfamily/

Непросте дитинство

Філіп народився 10 червня 1921 на острові Корфу. Єдиний син принца Греції Андрія та німецької принцеси Аліси фон Баттенберг успадкував титули принца Греції і Данії, але правити йому не довелося. У 1922 році в країні стався переворот, і сім'я аристократів втекла до Італії.

Принц Філіп у 1930 році Фото: Getty Images

Дитинство Філіпа не було безхмарним. Коли хлопчикові було 8 років, його мама потрапила в швейцарський психіатричний притулок із діагнозом "шизофренія" і кілька років не спілкувалася з родиною. Після цього Філіп мало бачився з батьками: принц Андрій переїхав до Франції з новою коханкою, а його вихованням зайнялися родичі принцеси Аліси у Великобританії. Пізніше він прийняв їхнє англізоване прізвище Маунтбеттен, яке десятки років по тому успадкує його правнук - Арчі Харрісон Маунтбеттен-Віндзор.

"Просто так сталося. Сім'я розпалася. Моя мати була хвора, мої сестри вийшли заміж, мій батько був на півдні Франції. Мені просто довелося змиритися з цим", - розповідав Філіп про своє дитинство.

Любов принцеси

Філіп вчився у школі-інтернаті в Шотландії, а потім вступив до Британського Королівського військово-морського коледжу в Дартмурі. У 1934 році він вперше познайомився зі своїми четвероюрідними сестрами - дочками короля Георга VI. Юнакові було 18 років, коли під час візиту королівської родини в Дартмур 13-річна принцеса Єлизавета вперше звернула на нього увагу. Незабаром між ними зав'язалося листування, якому судилося перерости у велику любов.

У 1940 році в чині мічмана Королівського флоту Філіп Маунтбеттен вирушає воювати з нацистами. Він брав участь у декількох великих боях, включаючи Критську і Сицилійську операцію, і закінчив війну у званні старшого лейтенанта. На той час на туалетному столику принцеси Єлизавети стояла його фотографія у військовій формі, і вже у 1946 році вона з готовністю прийняла його пропозицію руки і серця.

Фото: instagram.com/theroyalfamily/

Жертва Короні

Король Георг VI не став перешкоджати шлюбу Єлизавети і Філіпа, але члени королівської родини не могли не погодити такий крок із парламентом та знаттю. На їхню вимогу 26-річний принц Греції та Данії відмовився від титулів і грецького православ'я на користь британського громадянства та англіканської церкви. Також йому заборонили давати майбутнім дітям своє прізвище, і гордий аристократ прийняв це з важким серцем. "Я єдиний чоловік у країні, якому не дозволено дати дітям своє ім'я! - скаржився він. - Я просто бісова амеба!"

Принц Філіп та Єлизавета одружилися 20 листопада 1947 року. Георг VI подарував зятю титул герцога Единбурзького, який він носив до кінця свого життя.

Фото: instagram.com/theroyalfamily/

Молода сім'я прожила в ідилії 4 роки і встигла завести двох дітей, коли батько Єлизавети захворів і помер у віці 56 років. Принцеса стала королевою, а її чоловікові довелося піти на нові жертви - відмовитися від кар'єри у військово-морському флоті. Закоханий у море, відтепер він назавжди піде в тінь дружини задля її підтримки. У 1957 році вона видасть патент на присвоєння чоловікові титулу принца Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, проте на більш високий ранг він не розраховував.

Фото: instagram.com/theroyalfamily/

Принц Філіп не став королем через патріархальні устої, якими досі керується монархія. У Британії навіть найбільш знатний чоловік, який одружується на королеві, не може отримати титул короля, тоді як дружина правлячого монарха стає королевою-консортом. Одного разу, коли престол успадкує принц Вільям, цей титул буде закріплений за Кейт Міддлтон.

Фото: instagram.com/theroyalfamily/

Служба довжиною в життя

Принц Філіп виконував безліч церемоніальних і благодійних обов'язків, залишаючись найбільш зайнятим членом королівської родини аж до 2017 року. За своє життя він відвідав 143 країни, провів понад 1000 зустрічей, виголосив 5000 промов і з'явився на більш ніж 22 тисячах заходів. "Я оголошую цю штуку відкритою, що б це не було", - пожартував він під час візиту в Канаду у 1969 році.

Фото: instagram.com/theroyalfamily/

Королева Єлизавета покладалася на чоловіка у різних речах, починаючи від виховання дітей і закінчуючи спілкуванням із підданими.

"Боюся, що занадто часто принцу Філіпу доводилося слухати, як я говорю. Часто ми заздалегідь обговорюємо мої промови, і, як ви розумієте, він прямо висловлює свою думку, - заявила королева в день їхнього золотого весілля. - Він не з тих, хто легко приймає компліменти. Але він, якщо чесно, був і залишається моєю силою всі ці роки. І я, і вся його родина, і ця, і багато інших країн зобов'язані йому більше, ніж він колись запитає".

Принц Філіп завершив королівську службу у віці 95 років, після чого майже перестав з'являтися на публіці. У нього були проблеми з серцем, і енергійний чоловік важко переносив власну слабкість. Ще в 2000-му році під час святкування сторіччя королеви-матері Філіп сказав, що не хотів би дожити до такого ювілею. "Я не можу уявити нічого гіршого. Я і так вже почав розвалюватися", - пожартував він.

Фото: instagram.com/theroyalfamily/

Філіпу Маунтбеттену судилося прожити довге життя: він помер за 2 місяці до свого сторіччя. І хоча аристократ колись втратив фамільні титули, він залишив після себе чотирьох дітей, 8 онуків і 10 правнуків, один з яких все ж успадкував його ім'я.

Фото: instagram.com/theroyalfamily/

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм