Лайм

"Погані дороги" стали претендентом на "Оскар" від України: чим важливий фільм про прихований бік війни на Донбасі

Фільм Наталії Ворожбит потрапив у лонг-ліст премії

"Лютий треш", - саме так Наталя Ворожбит жартома назвала свій режисерський дебют у подкасті Нарімана Алієва MINCULTPRYVIT. Але в кожному жарті традиційно є частка правди, і її фільм "Погані дороги" дійсно може стати випробуванням для непідготовленого глядача. Розповідаємо, що потрібно знати про стрічку, яка представить Україну в оскарівських перегонах у категорії "Міжнародний повнометражний фільм".

"Погані дороги" є екранізацією однойменної п'єси Наталки Ворожбит - драматурга, сценаристки військової драми "Кіборги" та шоураннерки популярного серіалу СТБ "Спіймати Кайдаша". Фільм складається з п'яти новел про життя і смерть людей на окупованому Донбасі та за лінією розмежування. Він досліджує природу жорстокості та зла, намацує болючі точки у свідомості глядачів і тисне на них без довгих прелюдій. Режисерка вкрай безапеляційно показала, чого варто боятися у воєнний час, окрім вибухів і обстрілів.

Школярки з прифронтового селища курять на лавці, чекаючи зустрічі зі своїми хлопцями - молодими військовими. Одна з дівчаток зі знанням справи розповідає, як займатися сексом, щоб зберегти "технічну невинність".

Українська журналістка потрапляє до рук бойовика ДНР, і він намагається згвалтувати її у підвалі занедбаної лікарні. У відповідь на її спроби розжалобити садиста він звіріє та обіцяє пустити дівчину по колу зі своїми подільниками.

Фото: https://www.facebook.com/BadRoads2020

Убита горем жінка супроводжує тіло коханого, якого обезголовили бойовики. З його номера телефону ті пишуть їй образливі та страшні повідомлення, доводячи до істерики на безлюдній нічній дорозі.

У кожній з історій Ворожбит страху й відчаю вистачило б на окремий фільм - забійну суміш трагедії, хорора й трилера. Графічні сцени насильства в них розпалюють емоції до межі, часом виходячи за рамки глядацької толерантності. Про подібні речі не люблять говорити, і дивитися на них - ще важче. Але дізнатися про них і переосмислити - гарний тест на психологічну зрілість і людяність.

"Це дуже болючі моменти і переживання. Ти не стаєш здоровішим після цього, ти не знаходиш відповідей на питання, але тебе це непокоїть. Це моя особиста психотерапія, і я таким чином вирішую проблему, яка мене мучить", - розповіла режисер.

Кадр из трейлера фільму "Погані дороги"

Окремо варто відзначити роботу акторів, які ризикнули зіграти найскладніші ролі. Юрій Кулініч, який перевтілився в садиста-бойовика у новелі "Підвал", з перших секунд на екрані викликає страх і фізичну відразу. Його партнерка Марина Клімова виявилася однією з небагатьох актрис, які погодилися на кастинг для ролі жертви. Їхня історія - вкрай важке випробування для аудиторії, і в українському кіно таке режисерське рішення - важлива віха, яка потребувала певної сміливості.

"Погані дороги" - неоднозначний фільм, який напевно викличе полярні реакції та бурхливі дискусії. Але його існування в українських реаліях абсолютно закономірне і є сильним авторським висловлюванням про війну, щупальця якої розходяться далеко за межі фронту і знаходять найрізноманітніші способи калічити душі людей.

  • Читайте на theLime інтерв'ю з Наталкою Ворожбит, яка про поміркувала про гумор, менталітет і хороші серіали. Вона розповіла, як проект "Спійматі Кайдаша" став дзеркалом українських реалій.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймПочитати
Теги: кіно

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм