Лайм

Алек Болдвін на зйомках фільму вбив людину - так в 90-х загинув актор Брендон Лі. Ось його історія

У березні 1993 року сина Брюса Лі так само випадково поранили на зйомках фільму "Ворон"

Вранці 22 жовтня стало відомо про трагедію в американському місті Санта-Фе (штат Нью-Мексико): актор, сценарист і комік Алек Болдвін під час зйомок вестерна "Іржа" смертельно поранив операторку-постановницю Галину Хатчінс, уродженку України. Жінка померла дорогою до госпіталя. Поранення також отримав режисер картини Джоел Соуса - лікарі називають його стан критичним, але продовжують боротися за життя.

Інцидент стався під час зйомок сцени, в якій Болдвін мав стріляти холостими набоями. Як і чому у реквізитній зброї виявилися бойові - належить встановити слідству. Сам актор ситуацію не коментує і спілкується лише з поліцією, до представників якої прийшов добровільно. Новина із Санта-Фе нагадала події на зйомках культової картини "Ворон" - в 1993 році також від випадкового вогнепального поранення на майданчику помер актор Брендон Лі, син майстра східних єдиноборств Брюса Лі. Ось як це було.

Брендон Лі Фото: Getty Images

На початку 90-х молодий мільйонер, та поки мало успішний актор Брендон Лі почав збирати перші промені довгоочікуваної слави. До цього кар'єра Лі-молодшого не була аж надто успішною, а до кінця 80-х стала настільки хиткою, що увігнала хлопця в депресію. Тоді на допомогу прийшла роль у картині "Операція "Лазер" (1990) - вона не увінчалася великим успіхом, проте подарувала Лі квитки на знімальні майданчики успішних бойовиків "Розборки в Маленькому Токіо" з Дольфом Лундгреном (1991) та "Білий вогонь" з Пауерсом Бутом (1992). В цей же час налагодилося і особисте життя актора - Лі зустрів Елізу Хаттон, і вже незабаром пара оголосила про заручини.

Остаточно закріпити статус успішного актора за Брендоном Лі мала картина "Ворон" - нуарний драматичних бойовик Алекса Прояса за мотивами коміксів, в якому спадкоємцю Брюса Лі дісталася головна роль. За сюжетом, в ніч Хелловіна банда насильників та вбивць виривається до будинку молодого рок-музиканта Еріка Дрейвена (Брендон Лі) та його коханої. Пару жорстоко вбивають, але рік потому Дрейвен вибирається з могили та вирушає на пошуки вбивць.

Постер фільму "Ворон" Фото: Poster Spy

Зйомки "Ворона" стартували 1 лютого, в цей же день Брендону Лі виповнилося 28 років. Робота над картиною тривала до весни і нічого не віщувало біди, аж ось 31 березня вже після опівночі під час зйомок однієї зі сцен, де в Еріка Дрейвен стріляють з пістолета, Лі отримав реальне вогнепальне поранення в живіт.

Кольт 44-го калібру знаходився в руках актора Майкла Массі, який грав одного із злочинців. Як стало відомо пізніше, в стволі пістолета застрягла куля-пустушка (патрон без пороху або капсуля, використовуються при зйомці сцен крупним планом), не помічена ніким зі знімальної групи.

Під час пострілу холостим набоєм "пустушка" вилетіла зі ствола пістолета, пробила живіт Лі та потрапила в хребет, чим викликала обширний крововилив. Як і у випадку із пораненням Галини Хатчінс, актора відразу госпіталізували, але врятувати життя лікарям вже не вдалося. Лі помер вдень 31 березня в клініці Уілмінгтона в Північній Кароліні, де його оперували понад 5-годин, але так і не змогли зупинити кровотечу. Всього через 17 днів Лі та Еліза Хаттон мали побратися.

Брендон Лі та Еліза Хаттон Фото: Getty Images

3 квітня 1993 року в Сіетлі пройшов закритий похорон, Лі-молодшого поховали поруч з видатним батьком. Незабаром після цього продюсер Едвард Прессман вирішив все ж завершити зйомки "Ворона", задіявши дублера Чада Стахелскі. Деякий час ходили чутки, що кадри із вбивством актора увійдуть до фільму, але цю плівку знищили, а сцену перезняли. Відсутні епізоди змонтували шляхом накладення обличчя Лі на образ Стахелскі.

Майкла Массі, який стріляв з револьвера, визнали невинним, а сам він пережив тривалу депресію. У наступних інтерв'ю актор зізнавався, що навіть через роки бачив кошмари про той самий день на зйомках "Ворона".

  • Після інциденту на зйомках "Іржі" редакція theLime поспілкувалася з подругою загиблої Галини Хатчінс. Жінка поділилася спогадами студентських років, розповіла, як познайомилася з Галиною та якою запам'ятала її назавжди.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм