Лайм

Джоан Роулінг пояснила своє ставлення до трансгендерів в чесному есе - критики менше не стало

Автор Гаррі Поттера висловила непопулярну думку про біологічну стать

Письменниця Джоан Роулінг, звинувачена в трансфобії після серії постів в Twitter, опублікувала довге есе про свої погляди на біологічну стать і гендер. Її виступ не справив враження на аудиторію критиків, і коментарі автора "Гаррі Поттера" засудили навіть зірки її екранізацій.

Фото: Getty Images

Роулінг заявила, що заперечення транс-активістами важливості біологічної статі руйнує важливу ідею про жінок як про політичний і біологічний клас. Інклюзивну мову, яку транс-активісти вважають доречною і доброю, письменниця назвала нелюдяною і принизливою, оскільки вона вимагає відмовитися від поняття "жінка" і використовувати нейтральні слова "людина з менструацією (менструатор)" і "людина з вульвою".

Джоан Роулінг зізналася, що була жертвою домашнього насильства з боку першого чоловіка, і турбується про безпеку жінок - так само, як транс-жінок. При цьому вона висловила побоювання, що "відкриваючи двері вбиральні і роздягальні для будь-якого чоловіка, який вірить або відчуває себе жінкою, ви відкриваєте двері для всіх чоловіків, які хочуть увійти всередину". Загрозу цього письменниця бачить в тому, що тепер свідоцтва про підтвердження статі можуть видаватися без необхідності хірургічного втручання або гормональної терапії.

Роулінг сказала, що після виступу в соцмережах її називали образливими словами, включаючи TERF - транс-виключною радикальною феміністкою. "Я була трансфобкою, я була пи**ою, сукою, TERF, я заслужила заборону, ударів кулаком і смерті. "Ви Волдеморт", - сказав один чоловік, явно відчуваючи, що це єдина мова, яку я розумію", - написала вона.

Письменниця виступила за свободу слова і думки, і не має наміру міняти свої погляди на догоду активістам транс-спільноти. При цьому прихильники ЛГБТК і численні зірки екранізацій Роулінг швидко висловилися проти її коментарів.

Президент організації GLAAD Сара Кейт Елліс назвала її есе "дезінформуючим і небезпечним посланням про трансгендерних людей", яке "кидає виклик медичним і психологічним експертам і знецінює транс-людей". Сара Макбрайд, прес-секретар групи із захисту прав ЛГБТ Human Rights Campaign назвала коментарі Роулінг небезпечними для членів транс-спільноти, порівнявши їх з аргументами Дональда Трампа і ультраправих екстремістів в США.

Крім Деніела Редкліффа, що вибачився за біль, якого слова Роулінг заподіяли транс-людям, скандал прокоментували і інші зірки. "Транс-люди - це ті, ким вони себе називають, і вони заслуговують на те, щоб прожити своє життя, не піддаючись постійним допитам і не кажучи, що вони не ті, ким вони себе називають", - написала в Twitter Емма Уотсон.

Едді Редмейн, зірка фільмів "Фантастичні тварини", сказав Variety, що не згоден з коментарями письменниці. "Транс-жінки - це жінки, транс-чоловіки - це чоловіки. Я б не хотів говорити від імені спільноти, але я знаю, що мої дорогі трансгендерні друзі і колеги втомилися від постійних сумнівів в їх особистості, що занадто часто призводять до насильства і зловживань. Вони просто хочуть жити мирно, і прийшов час дозволити їм зробити це", - заявив він.

  • Раніше Джоан Роулінг вже звинувачували в трансофобії через постів у соціальних мережах. Письменниця підтримала жінку, звільнену за трансофобскую позицію.
  • Нещодавно Джоан Роулінг опублікувала перші розділи нової казки "Ікабог". Розповідь роками зберігався "у столі" письменниці.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Автор "найскандальнішої скульптури" України-2023 прокоментував спроби пошкодити його витвір

Скульптор Василь Корчовий висловився про критику його роботи Впевнена і спроб її пошкодити

Що буде модно восени 2023 року: головні тренди нового сезону

Якими модними речами урізноманітнити свій осінній гардероб в цьому році, щоб бути в тренді та завжди виділятися із сірої маси