Останнім часом чимало господинь віддають перевагу різноманітним салатам та стравам з авокадо на сніданок. Справа в тому, що воно добре втамовує голод, а також у ньому міститься величезна кількість вітамінів та мікроелементів. Найголовніше - вибрати стиглий та якісний плід, проте з цим часто виникають труднощі. theLime ділиться з вами простими лайфхаками, як це правильно зробити.
Авокадо краще за все вибирати самостійно в супермаркетах - там можна неквапом оглянути його з усіх боків і помацати. На ринку ж не всі продавці дозволяють доркатись овочів та фруктів, тому там це зробити буде складніше.
Як вибирати авокадо?
По-перше, звертаємо увагу на колір та стан шкірки. Якщо вона світло-зелена, то, швидше за все, плід - незрілий, а його м'якоть гірка на смак. Найкраще вибрати авокадо насиченого темно-зеленого кольору - це свідчить про те, що його вже можна вживати. Втім, деякі сорти можуть навіть мати чорний або фіолетовий відтінок. У будь-якому випадку на поверхні шкірки не повинно бути вм'ятин, надрізів, ділянок, що загнили, або слідів цвілі.
По-друге, до авокадо необхідно доторкнутися чи помацати його. Злегка натискаємо на плід подушечками пальців або стискаємо в долоні - якщо він трохи м'який, він прогнувся, але відразу повернувся у первинний стан, його сміливо можна купувати та їсти. Якщо ж авокадо тверде, як камінь, - це недозрілий плід. Ви, звичайно, можете ризикнути і придбати його, але вжити в їжу вийде не раніше ніж через 5-7 днів. Не варто брати і надто м'яке авокадо – швидше за все, воно вже переспіло і почало псуватися всередині.
По-третє, оглядаємо місце кріплення плодоніжки. Видаляємо черешок і дивимося на місце під ним: якщо воно зелене - авокадо незріле, якщо жовте або світло-коричневе - цей плід вже придатний до вживання, а темно-коричневе свідчить про те, що воно переспіло і, швидше за все, вже зіпсувалося.
Ще один лайфхак, як перевірити чи стиглий плід, - взяти його в руки і трохи потрясти. Якщо авокадо стигле, кісточка легко перекочується всередині. Про це свідчитиме відповідний звук.
Якщо ви купили авокадо, а вдома розрізали його і виявили коричневі прожилки (вони свідчать про те, що воно повністю перезріло), пліснява або підгнилі місця - ні в якому разі не варто вживати в їжу такий плід. Його слід негайно викинути у смітник.
- Раніше ми розповіли, як виростити вдома авокадо та пристойно заощадити.
- Читайте також на theLime про властивості авокадо, які не здаються такими вже корисними.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.