Лайм

Як і навіщо говорити з дітьми про секс: сімейний психолог розповіла про статеве виховання

Альона Щербань дала поради батькам

Для багатьох батьків сексуальна освіта дітей є "незручною" темою, яку мимоволі доручають школі, одноліткам або інтернету. Але чи можна довірити таке важливе питання стороннім людям? Необізнаність дитини може обернутися недитячими проблемами, упевнена сімейний психолог Альона Щербань. У своїй колонці для theLime експерт розповіла, як і коли слід говорити з дітьми про секс.

Альона Щербань Психолог, сексолог, психотерапевт

Статеве дозрівання у дітей починається у різний час: у дівчаток із 8-9 років, у хлопчиків із 10-11. Батьки мають бути готові до розмови зі своєю дитиною, щоб вона мала уявлення про те, що буде з нею відбуватися.

Важливо розповідати не лише про власний розвиток та про з його тілом. Дитина повинна знати і про те, що відбуватиметься із протилежною статтю. Необхідно говорити хлопчикам про дівчаток, а дівчаткам про хлопчиків. Все це проговорити важливо заздалегідь. Якщо батькам складно провести довірчу бесіду, можна почитати відповідну книгу, наприклад, "Курс виживання для підлітків". У ній дуже просто описуються "незручні" теми.

Зазвичай до 8-11 років діти вже добре розуміють, як вони з'явилися на світ, але часто їм не вистачає розуміння про своє тіло і про те, як воно може змінюватися. Важливо говорити з дітьми про гігієну, про контрацепцію, частково посвячувати в деталі статевого акту і попереджати про можливу вагітність.

Багато батьків уникають теми про секс. Можливо тому, що намагаються виглядати ідеальними і не хочуть відчувати дискомфорт. Вони розуміють, що можуть щось не знати. Але в такому разі варто зізнатися дитині, що вам ніяково говорити на такі теми, але при цьому пояснювати, що це важливо, і тут потрібно бути відвертими.

Важливо говорити з дітьми про гігієну, контрацепцію, попереджати про можливу вагітність. Фото: Getty Images

Як знайти правильні слова

У розмові слід називати все своїми іменами. Не замінюйте назву статевого органу словами на кшталт "сосисочка", "пиріжок", тощо. Іноді дорослі так кажуть своїм дітям, і діти починають думати, що це погані слова, і їх не варто вживати. Дитина повинна розуміти, що де знаходиться в тілі. Це потрібно для безпеки, щоб у разі будь-яких спроб насильства вона змогла докладно розповісти, що сталося.

Це важливо для гігієни. Дуже складно навчити чомусь дитину, якщо уникаєш назви статевих органів. Або якщо їй щось болить, щоб вона могла писати, що відчуває.

Ну і звичайно ж задоволення та прийняття свого тіла. Якщо дитина вважатиме свої органи брудними та соромними, у неї в майбутньому можуть виникнути проблеми з насолодою, з обіймами та сексом у дорослому житті. У дитини може сформуватися внутрішня заборона на власну сексуальність.

Важливо також пояснити дитині, що секс - не тільки для народження дітей. Не приховуйте, що секс – це задоволення. Але доповніть, що для того, щоб займатися сексом, потрібно стати дорослою людиною. Звичайно, краще не вивалювати на підлітка всю інформацію в одній великій розмові, а поступово ділитися цими подробицями. І важливо, щоб підліток знав, що виражати свою сексуальність – це нормально. І що його тіло може бути джерелом насолоди. І знову-таки наголошувати, що секс - тільки для дорослих, і після статевого дозрівання проходить ще 5-8 років перед тим, як людина психологічно буде готова до сексуального життя.

Дайте дитині зрозуміти, що з вами можна спокійно обговорити все, що її цікавить. Фото: Getty Images

Обговоріть зі своїми дітьми час початку сексуального життя. Переконайте підлітка замислитися, прислухатися до себе і ставити такі питання, як: "Я погоджуюсь на секс тому, що хочу цього, чи я боюся втратити партнера? А без сексу наші стосунки продовжуватимуться?" Важливо пояснити дитині, що секс можливий лише тоді, коли людина хоче цього сама. Що це не просто механічні дії, а ситуація, коли ти особливо вразливий. І тому сексом потрібно займатися з тим, кому повністю довіряєш. Розкажіть, що для сексу потрібна згода двох сторін. І передумати чи сказати ні, можна будь-якої миті. Навіть якщо ви обоє роздягнені.

При цьому важливо говорити про контрацепцію. Можна показати презерватив. Це не соромно. Це убереже від багатьох проблем. Якщо вашій дитині 12-13 років, то можна показати, де у вас вдома зберігаються презервативи. Підкресліть, що при необхідності вона може ними скористатися.

Спробуйте не уникати складних тем. І поясніть, що у фільмах для дорослих багато вигадки, а насправді все інакше. І що мастурбація – нормальний інструмент пізнання власної сексуальності. Такими розмовами дайте зрозуміти дитині, що вам можна довіряти і з вами можна спокійно обговорити все, що її цікавить. А головне, що ви її підтримаєте і будете поряд у будь-якій ситуації, незважаючи ні на що.

Також, варто попередити своїх дітей про те, що якщо вони раптом виявляться вагітними, або заразилися чимось, то ви їх потримаєте в будь-якому випадку. І вони можуть до вас звернутися за допомогою завжди.

Важливо розповісти дитині про неприпустимість насильства. Фото: Getty Images

Багато батьків уникають таких тем, як гомосексуальність або аборти, але діти у будь-якому разі про це дізнаються. І краще, щоб вони дізналися про це від вас.

І дуже важливо розповісти дитині про неприпустимість насильства. Якщо до неї торкаються без згоди, змушують роздягатися чи змушують вступати у сексуальний контакт – це сексуальне насильство. Про це важливо не мовчати, а ділитися та просити підтримки.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару